komoly munka

2021.02.15. 14:00

Komplex hulladékkezelő központok épülnek Fehérváron és Adonyban

Már rövid távon sem lehet lerakással ártalmatlanítani az újrahasznosítható hulladékot.

V. Varga József

A csalai hulladékkezelő mellett már épül a szelektív hulladékválogató csarnok

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A székesfehérvári és az adonyi hulladékkezelő központban már megépült a mechanikai-biológiai előkezelő, illetve a szelektív hulladékválogató csarnok, beszerelték a tevékenység ellátását szolgáló gépeket is. Folyamatban van a kiegészítő, szociális épületek és az irodaházak építése – mondta el lapunknak a társulási tanács elnöke.

A hulladékgazdálkodás fő irányairól – a hulladéklerakással történő ártalmatlanítás háttérbe szorítása; a hulladékból minél több hasznosítható anyag kinyerése; a hulladék energetikai hasznosításának előtérbe helyezése; a meglévő infrastruktúra minél jobb kihasználása, fejlesztése; a biológiailag lebomló hulladék (zöldhulladék) kezelésének, komposztálásának megoldása – Cser-Palkovics András, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás társulási tanácsának elnöke szolgált tudnivalókkal a Fejér Megyei Hírlap érdeklődésére.

A hulladékgazdálkodási társulás területén a múlt év októberében kezdődött meg az elkülönített hulladékgyűjtésre szolgáló edények kiosztása a hulladékszállítási közszolgáltatással rendelkező magánszemélyek részére. Ez a lehetőség a társulás európai uniós támogatással megvalósuló projektjének egyik eleme, ennek során szerezték be a szükséges mennyiségű edényzetet.

– A hulladéktörvény a háztartásokban a szelektív gyűjtésnek egy egyszerűbb változatát, az ún. „elkülönített gyűjtést” követeli meg, amelynek lényege, hogy alapvetően kétfelé választjuk a keletkezett hulladékunkat, hasznosítható és nem hasznosítható frakcióra – folytatta a társulási tanács elnöke. – A KDV-társulás területén néhány kivételtől eltekintve 2020-ig csak a nem hasznosítható, lerakásra kerülő hulladékfrakció gyűjtése történt szabványos gyűjtőedénybe, a hasznosítható hulladékot zsákban gyűjthették az ingatlantulajdonosok. Ezt a zsákos gyűjtési módszert váltjuk fel most ezzel a kulturáltabb lehetőséggel.

A pályázati feltételek értelmében a társulás 142 tagtelepülésének lakosai juthattak, juthatnak így térítésmentesen szabványos, 120 literes műanyag hulladékgyűjtőhöz, amelynek a lakosság számára történő kiosztása nem kis munkát jelentett, jelent. A megfelelő számú edény eljuttatása komoly logisztikai feladat az egyes településekre, ahol ezek átmeneti tárolásához biztonságos, őrzött területet és a kiosztást lebonyolító emberi erőforrást is meg kellett, meg kell találni. Ennek időigénye sem kicsi, a jelenlegi előrehaladást tekintve azonban úgy tűnik, hogy szeptember végére a csaknem 154 ezer ügyfél mindegyike hozzájuthat a számára biztosított edényhez.

A csalai hulladékkezelő mellett már épül a szelektív hulladékválogató csarnok
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kiosztás menetrendjét egyébként alapvetően az határozza meg, hogy az egyes településen mikor és milyen mértékben állnak rendelkezésre az említett erőforrások. Első körben azokon a településeken kezdődött meg a kiosztás, ahol a helyi önkormányzat a teljes lebonyolítást magára tudta vállalni. Számukra a társulás területén működő közszolgáltatók és alvállalkozóik szállították, szállítják ki kapacitásaik függvényében az ott élő szerződött ügyfelek számának megfelelő gyűjtőedényt.

– A kiszállítás számukra is elég leterhelő feladatot jelent, köszönetképpen megérdemlik, hogy név szerint is megemlítsük őket: Depónia Nonprofit Kft. és alvállalkozója, a Velencei-tavi Hulladékgazdálkodási Kft., illetve a Vertikál Nonprofit Zrt. és alvállalkozói, a Dunanett Kft. és az Oroszlányi Környezetgazdálkodási Zrt. – tette hozzá a társulási tanács elnöke.

2022-ben készülhet el

A KDV-társulás hulladékgazdálkodási rendszerének kiépítését célzó beruházás mintegy 14,5 milliárd forint európai uniós forrásból és csaknem 4 milliárd forint központi, állami költségvetési támogatásból valósul meg. A projekt keretében a hulladékgyűjtő edényeken kívül 89 hulladékgyűjtő és -szállító járművet és 19 egyéb hulladékkezelő gépet is beszereztek.

– Zajlik a két hulladékkezelő központ, és idén tavasszal megkezdődik a nyolc hulladékudvar építése. A két hulladékkezelő központ Székesfehérváron és Adonyban épül, a nyolc hulladékudvar Budakeszin, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Gárdonyban, Móron, Oroszlányban, Polgárdiban és Székesfehérváron valósul meg. A létesítmények látják majd el a teljes térség hulladékkezelését, megvalósítva az újrahasznosítható hulladék válogatását és előkezelését – emelte ki Cser-Palkovics András.

Amint megtudtuk: a létesítmények kivitelezése ütemterv szerint halad, a két kezelőközpontban már megépült a mechanikai-biológiai előkezelő, illetve a szelektív hulladékválogató csarnok, beszerelték a tevékenység ellátását szolgáló gépeket is. Folyamatban van a kiegészítő, szociális épületek és az irodaházak építése. Az ütemterv szerint a két nagy létesítményt, a hulladékudvarokkal együtt 2022 februárjában kell a kivitelezőnek átadnia működtetésre.

Hulladékégető nem szerepelt a tervben

Az önkormányzati társulás 2006-os megalakulása óta több változás is történt a hulladékgazdálkodás területén. A változások főleg 2012-től óriásiak, amelyekhez a társulásnak alkalmazkodnia kellett, a fejlesztési elképzeléseket a megváltozott jogszabályi, intézményrendszeri környezethez igazodva kellett kialakítani. A tervek forrásoldalának biztosítására 2015 őszén nyílt meg újfent az uniós támogatások pályázati lehetősége, s a korábbi évek megtorpanását követően a Közép-Duna Vidéke társulás újra a „fedélzetre” került. Annak idején dugába dőlt a várpalotai hulladékégető terve, és információnk szerint az új elgondolásban nem is szerepelt az égetőmű terve, mivel a létesítmény építésére nem volt elérhető pályázati forrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában