nagyszabású korszerűsítés

2021.02.23. 07:00

Kétszintes lesz a pláza, és költözik a városi piac

A legújabb hírek szerint kétszeresére bővül a pláza területe, továbbá az azzal átellenben található, most még ingyenes parkolóként funkcionáló területet is beépítik. Ide költözik az újjáépülő, korszerűbb piac.

Héjj Vivien

Átalakul a megye legnagyobb bevásárlóközpontja Fotó: PT (Archív)

A város honlapján megjelent a hír, miszerint megkezdődik az Alba Pláza nagyszabású korszerűsítésének és bővítésének előkészítése, amelynek köszönhetően kívül-belül jelentősen megújul a bevásárlóközpont. A teljes körű felújítás keretében a mostani tetőparkoló helyére egy újabb szint épül, így ezzel csaknem megduplázódik a pláza alapterülete. Az új, immár kétszintes bevásárlóközpontban a tervek szerint egy rendezvénytér is helyet kaphat.

Parkoló helyett piac

Az elgondolás nem új, a magántulajdonban lévő pláza és murvás parkoló sorsa évek óta közszájon forgó ügy. Eredetileg egy második bevásárló­központ felhúzása szerepelt a tervek között, ez a mostani murvás parkoló helyén lett volna. 2019 májusában azonban már arról szóltak a hírek, hogy ismét egyeztetett a városvezetés és a tulajdonos cég. Ekkor már a mostanihoz hasonlóak voltak a célok: az Alba Pláza épületének felújítása és új emelettel bővítése, valamint az átellenben fekvő, úgynevezett murvás parkoló kereskedelmi célú beépítése, egy kisebb területű üzletközpont kialakítása. Ekkor arról is szó esett, a murvás parkoló területén tervezett beruházással több mint ezer új parkoló jöhet létre, méghozzá parkolóházas megoldással.

Átalakul a megye legnagyobb bevásárlóközpontja
Fotó: PT (Archív)

Ugyanekkor felmerült, hogy a városi piac fejlesztésével egy esetleges vásárcsarnok kialakítása is megvalósulhatna. A 2019-ben felvázolt ütemterv szerint a cél az volt, hogy a 2021-es karácsonyi vásárra már megnyithassa kapuit az új üzletközpont. Nos, a fent említett év elérkezett. Jelen állás szerint a fejlesztések három-négy éves munka keretében zajlanak majd, legkorábban 2024-re záródhatnak le. Az alapterület növelése nyomán újabb üzletek, szolgáltatások költözhetnek a megyeszékhelyre, ami természetesen a munkahelyek bővülését is támogatja. A jelenlegi murvás parkoló sorsának terve nem változott: beépítik, és a tervek szerint ide költözik az újjáépülő piac. Hogy hol lehet ezután majd parkolni? Nos, a „kis murvás”ként ismert Palotai úti par­koló helyén parkolóház épülhet, ennek kiviteli tervei már elkészültek. Egyébiránt néhány utcával arrébb, az iparcikkpiaccal szembeni – szintén murvás – területen is ingyenes a parkolás, így ha a nagy murvás való­ban megszűnik, találhatunk másik opciót.

– A pláza fejlesztése egyértelműen pozitív a városban, valamint a környéken élők szempontjából, így üdvözöljük és támogatjuk az Indotek Group fejlesztési terveit – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester a város honlapján megjelent közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában