Koronavírus Fejérben

2021.02.04. 07:20

Idősotthonok: vegyes a kép, nem mindenhol olthattak

A megye több idősotthonában már megkapták az oltást a lakók, de van, ahol a korábbi Covid-fertőzés miatt nem lehet oltani.

Palocsai Jenő, Korondy Tamás, V. Varga József

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájából készített oltóanyagot tartalmazó fecskendők a Szent György Kórházban

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A csókakői Aranyhegyi Idősek Otthonában volt korábban koronavírussal fertőzött személy, ám azon már régen túl vannak. Az oltóanyag még nem érkezett meg, de a napokban, esetleg a jövő héten már megkezdődhet a legidősebbek oltása, tudtuk meg Csontos Norberttől, az intézmény vezetőjétől.

Lévai Ildikó, a Mór környékén dolgozó Elixir Gold támogatói szolgálat vezetője elmondta, hogy a hozzájuk tartozó 32 beteg jelentős része fogyatékkal élő, aki nem kap még oltást. Egy nyolcvan feletti hölgy van, aki már nagyon várja az oltást, ám a pár évvel fiatalabbak hozzáállása megoszlik.

Az abai idősek otthona lakóinak beoltása indokolt lenne, ugyanakkor az elmúlt év utolsó napjaiban a koronavírus-járvány beszivárgott az intézménybe, s mivel a protokoll szerint az, aki megfertőződött, a következő fél évben nem kaphat oltást, az idősek otthona gyakorlatilag oltás nélküli lesz. Emellett lapunk azt a tájékoztatást is kapta, hogy az Abai Járóbeteg-ellátó épülete oltóközpont lehet majd, így az épületet fel kell készíteni a megfelelő eszközökkel, ennek részleteiről később kap pontosabb tájékoztatást az önkormányzat.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájából készített oltóanyagot tartalmazó fecskendők a Szent György Kórházban
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

– Az Enyingi Egyesített Szociális Intézményben kedden mindkét részlegen megtörtént az immunizálás a Pfizer-BioNTech Covid-vakcinával. Az ismétlő oltást az érintettek három hét múlva kapják meg – tudtuk meg Viplak Tibor polgármestertől.

A háziorvosok csütörtöktől megyénkben is megkezdik a legidősebbeknek a védőoltások beadását. A háziorvosi praxisok egy-egy ampulla Moderna-vakcinát kaptak (kapnak), az abban lévő tíz adag oltóanyagot a regisztráció és az életkor sorrendjében praxisonként tíz idős ember kapja meg – értesültünk a megye nyugati és délnyugati fertályának két városából, Polgárdiból és Enyingről. Amint megtudtuk, Jenőben a háziorvos minden, a listán szereplő érintettet személyesen értesít az oltás időpontjáról és helyszínéről.

– Édesanyám az idén lesz 80 éves – mondta el lapunknak Kerekes Ildikó polgármester. – Ő saját maga töltötte ki a papíralapú regisztrációt, s én adtam neki postára. Határozottan tudom, várja az oltást, hogy mikor kerül sorra, kiderül.

– Az oltásokkal kapcsolatos eljárást a két háziorvosunk szervezi a protokoll szerint – tájékoztatta a Hírlapot Szabó Ildikó, Szabadbattyán polgármestere. – Felajánlottam önkormányzatunk közreműködését, hogy aki nem tud elmenni az orvoshoz, szívesen segítünk a szállításában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában