Néma főhajtással tisztelegtek

2021.02.01. 07:20

Idén is megemlékeztek a Vértesben elesett katonákról

A II. világháború utolsó évében a Vértesben is jelentős harcok folytak, amelyek megkövetelték a maguk magyar áldozatait is. Rájuk emlékeztek szombaton.

Borsányi Bea

Egyénileg zajlott a megemlékezés a kettős keresztnél

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Vérteskozma és Környéke Községvédő Egyesület, valamint a Csákvári Lovasbarátok Köre Egyesület is úgy gondolta, idén is fejet hajtanak azok előtt a katonák előtt, akik 1945 elején adták életüket a hazáért. Míg a csákváriak a település közelében zajlott Kotló-hegyi csatára emlékeznek minden évben közös lovastúrával, addig a vérteskozmai emlékműnél a környező településen – Gánt, Csákvár, Vérteskozma, Kőhányáspuszta – élők róják le tiszteletüket a katonák előtt.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A vérteskozmai megemlékezést a kettős keresztet állító Vértes Erdő Zrt. szokta szervezni, ám ők úgy döntöttek, az idén nem rendezik meg az eseményt. A vérteskozmai községvédők viszont úgy gondolták, a főhajtás részükről nem maradhat el. A szombat délelőttre hirdetett eseményen nem voltak beszédek és a tömeg is elmaradt, ezúttal mindenki egyénileg rótta le tiszteletét, s helyezte el az általa hozott mécsest vagy koszorút a kereszt előtt. Az emlékhelynél az egyesület 9 képviselője jelent meg és a fehérvári Prohászka Ottokár cserkészcsapat tagjai adtak díszőrséget. – Fontosnak tartjuk, hogy az ifjúság megismerje azokat a történeteket és eseményeket, amelyeket mi, idősebbek életben tartottunk, és amelyeket át kell adnunk, hogy a fiatalabbak is megőrizhessék azokat a jövő generációi számára – mondta Herke Zsolt, az egyesület elnöke.

Egyénileg zajlott a megemlékezés a kettős keresztnél
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A lovasbarátok is kisebb létszámú túrát tartottak az idén, s ez évben külön is megemlékeztek Papp István huszár törzsőrmesterről, aki egyike volt annak a 14 embernek a századból, aki túlélte ütközetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában