megállítják a pusztulást

2021.02.24. 07:00

Egyre többen csatlakoznak a nadapi rétet megmenteni akarók civil összefogásához

Nemrégiben írtunk arról, polgári összefogás körvonalazódott az úgynevezett nadapi rét megmentéséért. Fontos közéleti emberek csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Tihanyi Tamás

Tarsoly Péterék azt szeretnék elérni, hogy a területre csak a gyalogosok jöhessenek be Fotó: PT / FMH

Áldatlan állapotok alakultak ki megyénk egyik legszebb természeti környezetében, a Velencei-tó szomszédságában, a nadapi réten. Ennek részben a járvány okozta bezártság, az arra való természetes emberi reakció, de legfőképpen a felelőtlenség az oka. A nadapi rét megmentéséért többen összefogtak, olyanok, akik példamutatásukkal komoly hatással lehetnek környezetükre. Szakmai értelemben Tarsoly Péter barlangász fogta össze azt a csapatot, amelynek egyre többen tagjai.

Tarsoly Péterék azt szeretnék elérni, hogy a területre csak a gyalogosok jöhessenek be
Fotó: PT / FMH

– Másokkal együtt velünk van már Miklósa Erika opera-­énekesnő is, segítségével kezdeményezzük a terület helyi védetté való nyilvánítását és vállaljuk, hogy elkészítjük a védelmet előkészítő dokumentációt és a kezelési tervet az önkormányzat részére – mondta Tarsoly Péter. – Összeállt egy egyszerű tájékoztató, amely felvázolja a problémát, és azt, amit szeretnénk. Megvárjuk a választ, illetve felvettük a kapcsolatot az Együtt Nadapért Egyesülettel is, akik vállalták, hogy a tájékoztatót eljuttatják a helybéliekhez.

A kezdeményezők tudják, hogy ha megkapják a kellő támogatottságot, csak akkor van értelme a védetté nyilvánításnak. Mindez jó néhány hónapot igénybe vehet.

– Az a legfontosabb célunk, hogy a tulajdonosokon és a jogosultsággal rendelkezőkön kívül más ne használhassa járművel a nadapi rétet, csak a futók, a kutyasétáltatók, kirándulók – folytatta Tarsoly Péter. – Napról napra változik a helyzet, nagyon jó lenne, ha az önkormányzat is támogatna minket, mert ha elkészül a terv a helyi védelem érdekében, akkor már komoly lépéseket tehetünk – mondta a barlangkutató.

– A megítélésünk nem változott: a nadapi rét védett állat- és növényfajok számára is élőhelyet nyújt. A legnagyobb probléma, hogy gépjárművel, motorral közlekednek ott ma olyanok, akiknek ott nincs keresnivalójuk. A másik baj pedig a szemetelés.

– Sok megkeresés érkezett hozzánk, amely kivetítette ezt a problémát az ország más részeire is – mondta el Tarsoly Péter. – Amire mi felhívtuk a figyelmet, az máshol is baj, máshol sem találják a megoldást arra, miként lehetne megakadályozni a védett területekre való behajtást, a gyepek felszaggatását, az erdei utak tönkretételét. A Fejér megyei kezdeményezéshez egyre többen csatlakoznak az ország más részeiből is. A fejleményekről beszámolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában