előadás

2021.02.05. 07:15

Cser-Palkovics András: Új kihívások és a civilek

Új kihívások a civil közösségek tevékenységében címmel online konferenciát rendezett csütörtökön a civilek napja alkalmából a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkársága.

V. Varga József

20210120 Székesfehérvár, Cser-Palkovics András, interjú, éves költségvetés. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: gaborfeherphoto

A konferencián Hogyan segítettek, hogyan segíthetnek az önkormányzatok a civil szervezeteknek járvány idején? címmel előadást tartott Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Előadásának apropóját az is adta, hogy a 2021-re meghirdetett Önkéntesség magyarországi éve programsorozat nyitóünnepségét március 4-én a királyok városában tartják.

– Önkormányzatunk mintegy 400 civil szervezettel áll kapcsolatban, közülük vagy 200 különösen aktív, 76-an pedig nemcsak Fehérváron, hanem az egész megye területén dolgoznak – mondta a városvezető. – Voltak civilek, akiket a testületünk segített, de voltak szervezetek, akik az önkormányzatnak, az önkormányzati intézményeknek segítettek. Az együttműködés, a lokális párbeszéd most közös ügyünket szolgálta.

Cser-Palkovics András szólt még a partnerségről, a karitatív tevékenységről, a szociális ellátás feladatairól, és arról, hogy a nehéz időkben sem feledkeztek meg történelmi hagyományaikról. Igaz, a rendezvények elmaradtak, de a megemlékezéseken együtt hajtottak fejet vagy koszorúztak csendesen a civilekkel. Az önkéntesség évének van létjogosultsága! – tette hozzá.

Rácz Zsófia, a Miniszterelnökség fiatalokért felelős helyettes államtitkára az Önkéntesség magyarországi évéről szólt előadásában. Amint kifejtette: 2001 az Önkéntesek nemzetközi éve és 2011 az Önkéntesség európai éve után 11 civil szervezet kezdeményezése révén, hazánk kormányának támogatásával, 2021-et az Önkéntesség magyarországi évének nyilvánították. A kezdeményezéshez további civil szervezetek, önkormányzatok, valamint vállalkozások is csatlakoztak. Ennek az évnek bárki alkotója lehet, így az is, aki csak egy órát szeretne önkénteskedni, és az is, aki szervezetével nagy akciókba vonja be az önkénteseket, akár az egész települését vagy az országot. A lehetőségek egész évben nyitva állnak mindenki számára.

Az év két nagykövetének tisztét Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő és Gundel-Takács Gábor Táncsics Mihály-díjas újságíró, sportriporter tölti be.

– Hazánkban 2010 óta folyamatosan emelkedik az önkéntesek száma, jó látni, hogy egyre többen vagyunk. Az önkéntesség évében egy egész évet átölelő eseménysorozattal készülünk, amelybe bevonjuk a kormányzati, a civil és a vállalati szektor szereplőit is – hangsúlyozta Rácz Zsófia. – A meghirdetett évnek kormányzati oldalról az egyik fontos célja, hogy az önkéntes fogadó szervezetek bevonásával kidolgozza a 2021–2030 közötti időszak új Nemzeti önkéntes stratégiáját. Ezzel az évvel azt üzenjük, hogy az önkéntesség érték, hiszen ez az egyetlen olyan tevékenység, ahol azáltal leszünk többek, hogy másoknak adunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában