identitástudatunk gyökereiről

2021.02.16. 07:00

Árpád-ház: újabb információ a királyok DNS-vizsgálatáról

Online konferenciát szervezett hétfőn a Magyarságkutató Intézet. Jóvoltukból immmár bárki megismerheti az Árpád-háziak DNS-vizsgálatát, de annak előzményeit is.

Baráth Eszter

A fehérvári osszáriumban lévő csontok azonosítása sok kérdésre adhat választ

Fotó: Nagy Norbert (FMH-archív)

Hun, hungarus, magyar. Identitásunk több ezer éve – ez volt a címe annak a konferenciának, amely egyrészt bemutatta a Magyarságkutató Intézet szakmai munkáját, valamint ismeretet adott a legfrissebb kutatási eredményeikről. A konferenciával megemlékeztek Teleki József grófól, a Magyar Tudományos Akadémia társalapítójáról, első elnökéről. A hallgatóság az előadások során többek között megismerhette Pázmány Péter családjának történetét, de részletesebb képet kaphatott a párizsi Órateremről vagy a Grand Trianon kastélyról, azokról a helyekről, ahol 1919-ben és 1920-ban országunk sorsáról döntöttek. A későbbiekben minden előadás visszanézhető lesz a Magyarságkutató Intézet honlapján.

Székesfehérvár szempontjából a konferencia egyik legérdekesebb témája az Árpád-ház genetikai eredetéhez kapcsolódó vizsgálatok bemutatása volt. Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója elmondta, a prezentációjában szereplő kutatásokat Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere kezdte meg korábban, melyhez mára a Magyarságkutató Intézet más munkatársai is csatlakoztak.

A fehérvári osszáriumban lévő csontok azonosítása sok kérdésre adhat választ
Fotó: Nagy Norbert (FMH-archív)

Neparáczki Endre hangsúlyozta, a 2010-es években a genetika tudományán belül egyre jelentősebb szerephez jutott az archeogenetika. Ennek lényege – és jelentős különbsége a korábbiakhoz képest –, hogy ebben az esetben már a csontmaradványokból is ki tudnak nyerni DNS-információkat. Ugyanakkor az eljárás folyamata nehezebb, hiszen a DNS-ek az idők során degradálódnak, kis mértékben maradnak meg a csontokban. A technikával viszont meghatározhatók az anyai és az apai ágon öröklődő genetikai típusok.

Ahogy az előadásból is megtudhattuk, e folyamat segítségével 2014-ben Kásler Miklós csapatával megkezdte az Árpád-ház eredetének vizsgálatát. Célja, hogy a fehérvári osszáriumba temetettek közül „ki tudják válogatni” az Árpád-házi királyok csontjait. Annak idején felnyitották azt a szarkofágot, melybe az 1848-as ásatások során feltárt III. Béla és felesége, Antiochiai Anna maradványait méltó nyughelyre temették. A csontokból az Országos Onkológiai Intézetben vettek mintát a későbbi DNS-vizsgálatokhoz.

Neparáczki Endre előadásából azt is megtudhattuk, milyen vizsgálatok teszik majd lehetővé, hogy a kutatók az összes Árpád-házi uralkodó csontjait azonosítani tudják megtalálásukat követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában