A felelősség a miénk!

2021.02.13. 07:05

A szabadbáttyáni iskola udvarán is csipegethetnek tollas barátaink

A hazai állatfajok védelmének történetében a legrégebbi múltra a madárvédelem tekinthet vissza, melynek leggyakoribb formája a madarak téli etetése. Az 5. b osztályos gyerekek madáretetőket helyeztek ki az iskolaudvaron és a parkban.

V. Varga József

A napokban madáretetőket helyeztek ki a gyerekek az iskolaudvaron és a Csíkvár téri parkban Fotó: az iskola

A télen is élőhelyükön maradó, és az északról délebbre húzódó énekesmadarak kedvezőtlen időjárási viszonyok között ebben az időben nehezebben jutnak táplálékhoz. Több alkalommal időlegesen vagy akár tartósan is táplálékhiány léphet fel, ami a hosszabb éhezést nehezen elviselő fajok állományában jelentős veszteséget okozhat. Különösen az apró testű énekesmadarak érzékenyek erre.

Mivel nagyon fontos a gyerekekben tudatosítani környezetünk védelmét és tiszteletét, a településen az idén is kihelyeztek néhány madáretetőt – tudta meg lapunk Ekler Zoltántól, a Batthyány Lajos Általános Iskola igazgatójától. Az 5. b osztályos diákok, Székely Andrásné Mariann szaktanár közreműködésével természetismeret-órán három madáretetőt helyeztek ki az iskolaudvaron, egyet pedig a parkban. A madáretetőket az önkormányzat dolgozója készítette.

A napokban madáretetőket helyeztek ki a gyerekek az iskolaudvaron és a Csíkvár téri parkban
Fotó: az iskola

A tanárnő arra is felhívta a nebulók figyelmét, hogy etetésnél elsősorban fekete héjú napraforgót szabad kihelyezni, de lehet az cinkegolyó, köles, mák vagy bármilyen olajos mag is. Arra nagyon kell figyelni, ha az etetés egyszer elkezdődik, azt folyamatosnak kell végezni, vagyis az etetőkben mindig, még a legnagyobb hidegben is eleségnek kell lennie. Ha ez nem biztosított, akkor el sem szabad kezdeni. A felelősség a miénk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában