Létfontosságú steril szoba

2021.02.04. 07:05

A nádasdladányi leukémiás Vanessza története

Verespey Vanessza 2019-ben tudta meg, hogy leukémiás. Kezelésről kezelésre járt, úgy tűnt, meggyógyult. Aztán tavaly novemberben kiderült, ez nincs így, csontvelő-átültetésre lesz szüksége. Ehhez azonban steril szobát kell kialakítania a családnak, erre gyűjtenek.

Siki Szabolcs

A steril szoba költséges kialakítására gyűjt Vanessza

Fotó: család

Az egyik nádasdladányi boltban kis dobozka várja a jó szándékú emberek adományát. Aki ebbe pénzt dob, az Verespey Vanessza gyógyulását segítheti. De ki is ez a nádasdladányi lány? Mi történt vele?

– 2019. május 16-án elmentem a háziorvoshoz, mert előtte két napon át vérzett az orrom. A háziorvos azonnal elküldött a megyei kórház sürgősségi osztályára. Ott vettek vért és kiderült, hogy nagyon alacsony a trombocitaszámom. Ekkor már benn is tartottak a kórházban – idézte fel a történteket Vanessza. Másnap délelőtt már vitték is őt a budapesti Kútvölgyi kórházba, ahol csináltak egy csontvelővizsgálatot, és abból kiderült, hogy B sejtes ALL leukémiája van.

Azonnal megkezdték a kemoterápiás kezeléseket, ami az első körben öt héten át tartott: – Ekkor még 11 százalékban volt bennem rákos sejt. A második körös kezelések hét hétig tartottak, ekkor már nem volt. Ezután a betegség tünetmentessé vált, de a protokoll szerint kaptam még egy harmadik körös kemoterápiás kezelést is.

A steril szoba költséges kialakítására gyűjt Vanessza
Fotó: család

A lány utolsó ilyen kezelése 2020 januárjában volt. A kezelések mellékhatása miatt egyre rosszabbul lett, végül intenzív osztályra került. Kétoldali tüdőgyulladása alakult ki, 20 liter víz „volt a tüdején” a veséje teljesen leállt, szívnagyobbodása lett, végül lélegeztetőgépre került. Két hónapig altatásban volt.

– Aztán javult az állapotom, hazaengedtek, kéthavonta jártam kontrollra. Novemberben derült ki, hogy visszajött a betegségem, és csontvelő-transzplantációra lesz szükségem. Most egy steril szobát kell kialakítanunk, amire a transzplantáció után lesz szükségem – mondja Vanessza reménykedve. Aki segíteni szeretne, keresse szerkesztőségünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában