felelősségtudat, erősödő helyi civil társadalom

2021.02.26. 07:45

A Cselekvő Fejér megye projektek célja a közösségfejlesztés

Az Echo Innovációs Műhely mint konzorciumvezető Fejér megyében csaknem hatvan települési önkormányzattal közösen A helyi identitás és kohézió erősítése című projekt megvalósításában vesz részt.

FMH, V. Varga József

Close-up of unrecognizable black woman in red jacket sitting at table and typing on laptop while composing article for blog

A programok célja a helyi közösségek fejlesztése, közösségfejlesztési folyamatok indítása. Idén megtörténik a helyi nyilvánosság fórumainak fejlesztése is, ennek részeként térségi honlapok kezdik meg működésüket, valamint új programelemként online vitákat, fórumokat szerveznek. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be kedden Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke és Domokos Tamás, a Kodolányi János Egyetem Fejlesztő Szociológia Kutatótanszék tanszékvezetője. Amint megtudtuk: a Cselekvő Fejér megye projektek célja olyan közösségfejlesztési folyamatok kezdeményezése, megvalósítása, melyek eredményeként fejlődik a közösség tagjainak egymás iránti felelősségtudata, erősödik a helyi civil társadalom, segíti a helyi közösségi konfliktusok megoldását, erősödik a társadalmi aktivitás, valamint a településhez, az adott térséghez való kötődés. A projektek 2018-ban a közösségi részvétellel megvalósuló felmérésekkel és tervezéssel indultak, a programokba, önkormányzati rendezvényekbe eddig több mint 20 ezer lakos kapcsolódott be. További eredményként elkészült 60 videofilm a megye településeiről, 60 fő sikeresen elvégezte a 120 órás közösségfejlesztő képzést is. A közösségfejlesztők a pandémia alatt sem pihentek, elkészült 48 helytörténeti tanulmány és több mint 300 épített örökséghez kapcsolódó objektum leírása, rendszerezése.

Több online vitát szerveznek márciusban

Az idei évben megtörténik a helyi nyilvánosság fórumainak fejlesztése, ennek részeként megkezdik működésüket a térségi honlapok, valamint új programelemként online vitákat, fórumokat szerveznek. A viták fókuszában – a jelenlegi helyzetre tekintettel – a koronavírus és a veszélyhelyzetek társadalmi kezelése áll. Márciusban öt Fejér megyei térségben kísérleti jelleggel fórumot rendeznek, melyeken a helyi lakosok, bevont szakértők és a települések vezetői közösen beszélik át, hogy mit lehet tenni a helyi közösség védekezési és helyreállítási képességének fejlesztése érdekében. Bodajkon március 10-én 10 órakor, Adonyban március 11-én 17 órakor, Zámolyon március 22-én 17 órakor, Sárbogárdon március 24-én 17 órakor és Lepsényben március 25-én 17 órakor kezdődnek az online előadások. A vitákban társszervezőként részt vesz a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában