sportcsarnok épül

2021.02.06. 07:20

A ciszterci beruházás első üteme már zajlik

Zajlanak a munkálatok a Ciszterci Szent István Gimnázium területén, melynek tervezetét még 2015-ben készítette el a Zirci Ciszterci Apátság, a gimnázium fenntartója.

Baráth Eszter

Már lebontották a régi tornatermet és a dísztermet Fotó: HS

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Székesfehérvár belvárosában elhelyezkedő iskola közel kétmilliárd forintból újul meg. Ebben szerepel az épület teljes belső felújítása, valamint új sportközpont felépítése, amelynek alapkövét 2018-ban helyezték el. A források átalakulása miatt a terveket időközben ütemezni kellett, aminek hatására szintén 2018-ban új, ütemezett kivitelezési terveket kellett készíteni, így jelenleg az első ütem munkálatai zajlanak a területen, melynek során a régi díszterem, konyha, étkező és tornaterem helyett újak épülnek.

Egészen jövő augusztusig tart az építkezés

Az iskola eredeti épülete a harmincas-negyvenes évek fordulóján készült el, akkor még fiúiskolaként szolgált. Ekkor háromszintes oktatási szárnyat alakítottak ki, melyben összesen 16 tantermet lé­tesítettek. A gimnázium ta­nulói­nak létszáma azonban folyamatosan nőtt, később szük­ségtantermeket kellett lét­rehozni, de mára már rendkívül fontossá vált új, korszerű, megfelelő mennyiségű és minőségű tanterem kialakítása. Az iskolának eddig egy körülbelül 12×24 méteres tornaterme és egy lényegesen kisebb szertornaterme volt, ami szintén kevésnek bizonyult.

A látványterv alján a meglévő gimnázium látható, ehhez épül hozzá hátul az új épületrész, több ütemben. Végeredményként a tantermek száma is növekszik majd Látványterv: ciszterci rend

Ebben a tekintetben viszont nemcsak a tanulók létszámának növekedését kellett figyelembe venni, hanem az elmúlt években megemelkedett testnevelési órák számát is. Ahhoz, hogy minden osztály számára biztosított legyen a sportfoglalkozások meg­felelő színvonalú megtartása, szükség van az új sportközpontra. Horváth Soma főmérnök részletes tájékoztatást adott arról, hogyan fog kinézni a beruházás elkészültét követően az iskola ezen része. A sportközpont alsó szintjén, mely a terepszint alatt helyezkedik majd el, helyet kap a diákok öltözői mellett a jól felszerelt konditerem is. A fő elem, az új sportcsarnok két szint magas lesz.

Már lebontották a régi tornatermet és a dísztermet Fotó: HS

A földszinten a teljesen megújult régi tornatermet, a dísztermet, a tanári szobákat, a dísztermet, a zsibongót és az éttermet élvezhetik majd az iskola diákjai és pedagógusai. A tervezés során fontos szempont volt, hogy minden helyiségbe biztosított legyen a természetes fény bejutása. A jelenleg zajló ütem várhatóan 2022. augusztus 16-án fejeződik be. A nagyszabású beruházásban jelenleg az alapozás és a résfalazás feladatait végzik a munkások. A beruházás második és harmadik üteme során elkészülnek az új szárny tantermei és tanári szobái, majd a negyedik ütemben az iskola teljes belső felújítása következik. Az utolsó ütem elké­szültét követően a jelenlegi hasznos alapterület körülbelül ezer négyzetméterrel nő, míg a zöldterület 1600 négyzetméter lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában