Koronavírus Fejérben

2021.01.06. 16:07

Zökkenőmentesen indultak az iskolák

A téli szünet véget ért, az oktatási intézményekben megkezdődött a munka. A szabályoknak meglelően indult az új naptári év, és az elindulás előtti koronavírustesztek eredményei sem gördítettek akadályt az oktatás útjába.

Palocsai Jenő, S. Töttő Rita

A székesfehérvári Hétvezérben idén így osztottak-szoroztak a diákok – a helyzet szerencsére most sem rossz

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-Archív

A járvány 2020-as tavaszi megjelenése miatt átalakult – szinte egyik pillanatról a másikra – az oktatás az országban, így Fejér megyében is. Oktatási intézményeink ennek megfelelően az előző tanévben tanultak és tapasztaltak, míg a 2020–21-es tanévben már vizsgáztak, méghozzá jól. Több iskolát is megkérdeztünk, és kivétel nélkül mindenhol megnyugtató választ kaptunk a januári újraindítás kapcsán. A pedagógusi gárda Covid-szűrései jó eredményeket hoztak, kevés oktatónak kellett karanténba vonulni, így a helyettesítések megszervezése nem okozott problémát az iskolák vezetésének.

Igyekeztünk minél több iskoláról adatot gyűjteni, ám hogy a teljes megyei körképet megkapjuk az indulásról, ahhoz meg kell várni a Székesfehérvári Tankerületi Központ válaszát. Vezetőjétől, Török Szabolcstól ígéretet kaptunk, hogy mielőbb bepillantást enged a központ alá tartozó oktatási intézmények működésébe.

A velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban ezen a héten még digitális oktatás zajlik – mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak Stossek Balázs, az intézmény igazgatója, hozzátéve: a gyakorlatokat leszámítva otthon vannak a diákok, és digitálisan kapják az anyagot. – A gyakorlati oktatás nagy része bent, az iskolában folyik, amire szükség is van a diákok felkészülése, illetve az aktuális munkák miatt – tette hozzá. A jövő héttől viszont a Dr. Entzben is visszaállnak a „normális” tanítási rendre, mindenki megy órarend szerint az iskolába.

A székesfehérvári Hétvezérben idén így osztottak-szoroztak a diákok – a helyzet szerencsére most sem rossz
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Száron egy különleges, lovas középiskola működik. A fenntartó szervezet vezetőjét faggattuk arról, volt-e bármilyen fennakadás, akár a szűrések, akár bármi más okán az intézményben.

Borsó Béla elmondta: „teljesen könnyedén, zökkenőmentesen indultunk, mindenki negatív volt a szűrésen, úgyhogy semmilyen fennakadás nem volt a januári iskolaindulással kapcsolatosan.”

A szári lovasiskola egy viszonylag szűk létszámú középiskola, öt tanár dolgozik ott, és 31 diák tanul jelenleg az intézményben. A három évfolyamon megközelítően tíz-tíz-tíz fő van minden csoportban.

Borsó Béla hozzátette: – Az oktatók adottak, és a munkájukhoz szükséges eszközállomány is a rendelkezésünkre áll. Utóbbihoz tartozik 41 ló, egy lovarda, nyitott pálya és minden, ami ahhoz szükséges, hogy megfelelően magas szinten, illetve minőségben tudjuk végezni a munkánkat. Természetesen van elméleti része is az oktatásnak, ami a szabályoknak megfelelően, online folyik. Óvatosak vagyunk, egyformán vigyázunk a diákokra és a tanárokra. A gyakorlati oktatás normálisan zajlik, a megfelelő létszámmal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában