fásítás és felújítás

2021.01.05. 07:25

Vasútvillamosítás, ipari elkerülő – Polgárdi nagy ütemben fejlődik

Új lakópark nyitotta meg a kapuit a városban. A Karikás lakópark első épülete készült el, a többi építése zajlik –­mondta el lapunknak Nyikos László polgármester. A lakópark elhelyezkedése kiváló, kivitelezése exkluzív, és kínálata is változatos, hiszen vevőik különböző lakásméretekből választhatnak.

V. Varga József

A vasútfelújítás várhatóan 2021 nyaráig tart a térségben

Fotó: Polgárdi Hírek

Legutóbb Balatonfűzfőn tartott közös sajtótájékoztatót a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a Magyar Államvasutak, valamint Szanyi Szilvia, Balatonfűzfő és Nyikos László, Polgárdi polgármestere, a sajtótájékoztató témája a Fejér megyei várost is érintő vasúti fejlesztés volt.

A felújítás második szakasza az ősszel kezdődött, és várhatóan 2021 nyaráig tart. Ezalatt megvalósul a polgárdi állomás (az épületfelújításra vonatkozó projekt még tervezési fázisban van) teljes átépítése és akadálymentesítése is. Az új építésű peronokon új hangos utastájékoztató rendszert alakítanak ki, valamint befejeződik a villamos üzem kiépítése is. A kivitelezők felvonultak a város központi állomásán, és megkezdték a bontási munkálatokat.

Az észak-balatoni vasút-­villamosítási projekt 2019 végén kezdődött, a beruházás célja a versenyképes utazási idő elérése, valamint a környezetterhelés (zaj- és levegőszennyezés) mérséklése. A megvalósítás során villamosítják a Szabadbattyán és Balatonfüred közötti 55 kilométeres vonalszakaszt.

A vasútfelújítás várhatóan 2021 nyaráig tart a térségben
Fotó: Polgárdi Hírek

Az országfásítási programban a városgondnokság munkatársai és a helyi tűzoltók 30 fát ültettek el a település két pontján. Az Esze Tamás utca végébe 12 díszkörte- és 3 kőrisfa, a Május 1. ligetbe pedig 15 platánfa került. Korábban a városban a szőlőhegyre telepítettek 150 gyümölcsfát.

Szeptember végén adták a munkaterületet, s azóta folyamatosan halad az ipari elkerülőút építése Polgárdiban. Az út elkészülte után az ipari parkban lévő vállalkozásokhoz közlekedők kizárólag az új úton közelíthetik majd meg az ipari zónát, ezzel a Barátság utca mentesül a teherforgalom alól.

– Az elkerülőútra nagy szüksége van a településnek, hiszen egyre több cég telepedik le az ipari parkban – emelte ki Nyikos László. – A képviselő-testület több mint egyhektáros területet értékesített augusztus végén, amelyen két vállalkozás létesít telephelyet a közeljövőben.

Az ipari terület megközelítése jelenleg a Barátság utca felől lehetséges, ahol új építési családi házak találhatók, és ott épül majd meg a város új óvodája és bölcsődéje. Az új tehermentesítő út a régi 7-es főút és a parkerdővel párhuzamosan futó mezőgazdasági út közúti csatlakozástól kiindulva a belső ipartelepi útig tart majd, leendő hossza 1231 méter.

Az út teherbírásának méretezésekor az ipari parkban közlekedő tehergépjárművek és nyerges vontatók napi közlekedéséből adódó terhelést, továbbá az út mellett elhelyezkedő mezőgazdasági táblákon munkát végző gépjárművek (traktorok, kombájnok) okozta terhelést is figyelembe vették, így az út terhelési osztálya D kategóriájú lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában