Eseménydús volt az óév minden tekintetben

2021.01.05. 14:00

Változások és fejlődés jellemezte tavaly a megye középkeleti térségét

2020 igencsak rendhagyó esztendőre sikeredett, s ez Pusztaszabolcsra és a környékén lévő településekre is egyaránt igaz. Több helyütt történt polgármesterváltás, így új vezetéssel kezdték meg a működést 2020-ban, mely egyébként számos fejlesztést tartogatott. Ez történt 2020-ban a térségben.

Korondy Tamás

Augusztusban megnyitott, s egyből fel is avatták a seregélyesi gokartpályát

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Szőlőhegyi körsétával kezdték a 2020-as évet

Az adonyi – mondhatni, szüntelenül tevékeny – borrend január 17-én nagytanácsi üléssel nyitotta az évet, s rögtön másnap, január 18-án reggel 9 órától szakmai körsétát tartottak a szőlőhegyi buszmegállótól indulva, természetesen a közeli Szőlőhegyen. A túrán a Gévai-, a Bencsik-, a Boldog-, a Schmidt-, a Paulusz-, a Varga-, a Fónad- és a Fülöp-pincéket látogatták meg.

Új városrész építésére vár még mindig Ercsi

Még februárban beszélt lapunknak Győri Máté, Ercsi város volt polgármestere arról a 27 hektárnyi területről Ercsiben, amelyet a Honvédelmi Minisztérium használaton kívülinek minősített. A rekultivációra váró területre végül felbukkant egy belga befektető, aki egy 300-400 lakásból álló lakó- és szolgáltatóövezetet tervezett az üres helyre, de előrelépés azóta sem történt.

Áll(t) a bál a vasúti átjáró miatt Pusztaszabolcson

Március 16-án Pusztaszabolcs polgármestere, Simonné Zsuffa Erzsébet jelezte a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.-nek, hogy a mérnökök és az önkormányzat a padkát – hiába volt 6 méter széles az út – szűknek találták az átjáró buszpályaudvar felőli oldalán. A kivitelező ugyan megkezdte a felújítást, de nyitott maradt a megrendelő kéréseire. Pusztaszabolcs városának vezetése forgalmi próbát szervezett, két nagy busz segítségével, s ott be is bizonyosodott a gyanú, hogy a nagyobb járművek biztonságosan nem tudnak áthaladni, továbbá a kiépített kanyarodóív is szűk. A kivitelező az önkormányzat által korábban elfogadott terveket saját költségén módosította, és a városvezetés kérésének megfelelően alakította ki az átjárót.

Azóta már kapott befejezési időpontot, hiszen november elején megnyitották az átjárót
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Csúszott a gokartpálya megnyitása Seregélyesen

Április elején lapunk interjút is készített Mihályi Norberttel. A több mint 20 évig iparitörlőkendő-gyártó céget vezető vállalkozó kollégáival együtt vágott bele a 100 százalékig magántulajdonú gokartpálya megépítésébe, mely az éppen első hullámának elején járó koronavírus-járvány következtében nem tudott időben megnyitni – április helyett augusztusban, több száz ember előtt nyílt meg.

Augusztusban megnyitott, s egyből fel is avatták a seregélyesi gokartpályát
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Az abai katolikus stációt eltávolította a vezetés

Augusztus elején történt, hogy az abai önkormányzat közterület-rendezésért felelős dolgozói elbontották a Dózsa György úti kálvária stációit. A 12 kerámiakép Jézus szenvedéseit ábrázolja a Golgota felé, illetve a hegy tetején. Bognár Károly abai plébános az azóta már az önkormányzat raktárában pihenő stációt nem nevezi keresztény katolikus kálváriának. A templom épületének felújítását követően a helyére olyan képi világot ábrázoló stációt akarnak, „amely egy katolikus ember számára elfogadható”.

Novemberben így nézett ki a nyomvonalterv a 63-as út négysávosítására
Fotó: Abai Önkormányzat

Átadták az új, kibővített óvodát Zichyújfaluban

A teljes egészében felújított Napraforgó Tanóvoda ünnepélyes átadásán Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő látogatta meg a gyerekeket. A fejlesztés alatt teljesen le kellett bontani az óvoda belső szerkezetét, és kicserélték az egyik gyerekszobának, a folyosónak és a konyhahelyiségnek is a nyílászáróit, illetve új bejárati ajtókat szereltek fel.

Szeptember első napján illusztris társaságban adták át a felújított óvodát Zichyújfaluban
Fotó: Archív (Pesti Tamás)

Győrfi Pál Adonyban a koronavírusról beszélt

Október hónap második hetében járt az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál a városban, ahol Újra kezet foghatunk? címmel tartott érdekfeszítő, nagy sikerű előadást az egybegyűlteknek.

Négysávosítás a 13-as, 81-es és a 63-as útnál

A Nemzeti Inf­rastruktúra-fejlesztő Zrt. által menedzselt Komárom–Sárbogárd útvonalfejlesztési tervezet a Komárom–Kisigmánd–Kisbér–Székesfehérvár–Sárbogárd-szakaszon a 13-as, a 81-es és a 63-as út négysávosítását igényli, így az érintett szakaszok közelében lévő települések megkapták az előzetes nyomvonaltervezetet, mely nem aratott osztatlan sikert. Az érintett települések (Aba, Sárkeresztúr, Szabadegyháza) november 27-ig véleményezhették a tervet, melyről visszajelzést küldhettek a kivitelezőnek, esetleges módosítási tervvel. A nyomvonal kérdésében leghamarabb tavasszal születhet döntés.

Milliós pertől szabadult meg az abai vezetés

Aba önkormányzatán összesen 1,344 milliárd forintot követelt két cég, a Swietelsky Magyarország és később az Innoterv nevű vállalkozás. Október utolsó napjaiban a Székesfehérvári Járásbíróság jóváhagyta Aba és a két cég között kötött egyezséget, mely szerint Aba és a további három érintett önkormányzat, Káloz, Soponya és Sárkeresztúr is lezárhatta a közös csatornához kapcsolódó pereit, vagyis az egyezség szerint az 1,344 milliárd forint és kamatai (tehát a bőven 2 milliárd forint feletti tartozást), összességében 53 millió forint kifizetése mellett elengedte a két cég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában