tudnivalók

2021.01.10. 07:05

Változások az online menetjegy- és e-matricavásárlásban

Az internet és annak lehetőségei jelentős mértékben megkönnyítik életünket. Emiatt 2021 elejétől a MÁV és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. is az online és ahhoz kapcsolódó lehetőségeit bővíti.

Baráth Eszter

Két szolgáltató, a MÁV és a NÚSZ is segíti a vásárlókat digitális felületein, gördülékenyebbé téve a tranzakciókat

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Európai Unió szabályozása szerint 2020. december 31. óta Magyarországon is kötelező a vásárlást kezdeményező fél részéről a kétlépcsős hitelesítés minden mobil- és online fizetés esetén. Az előírásoknak megfelelően pluszlépéseket kell tenni abban az esetben, ha online felületen vásároljuk meg vonatjegyünket vagy bérletünket.

A MÁV tájékoztatása szerint a folyamat így lassabbá, de biztonságosabbá is válik. Fontos, hogy a különböző szolgáltatóknál az újonnan beépített lépések is eltérhetnek, az utasokat pedig arra kérik, hogy a telefonos vagy az internetes vásárlásokat megelőzően ellen őrizzék, hogy szolgáltatójuk teljesítette-e az Európai Unió által előírtakat. Mindenképpen bizonyosodjunk meg arról is, hogy a MÁV-applikáció legfrissebb verziója van-e letöltve telefonjukra, ugyanis a régebbi változatokon keresztül nem minden esetben hajtható végre a kétlépcsős hitelesítéssel egybekötött vásárlás.

Két szolgáltató, a MÁV és a NÚSZ is segíti a vásárlókat digitális felületein, gördülékenyebbé téve a tranzakciókat
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. januárban azoknak az autósoknak segít, akik e-matricával használják az autópályákat. Az éves autópálya-matricák minden esetben következő év január 31. éjfélig érvényesek. A NÚSZ Zrt. tapasztalatai viszont azt mutatják, hogy a legtöbben már januárban megvásárolják az aktuális évre szóló vignettákat.

Annak érdekében, hogy a folyamat gördülékenyen haladjon, a vállalat mobil ellenőrzési egységeinek irodáiban is kiválthatók lesznek az idei matricák. Országszerte nyolc helyszínen tették elérhetővé elektronikus matricák vásárlását január 8-tól, vagyis tegnaptól kezdődően. Kijelölt időben az M1-es, M5-ös, M7-es, M30-as, M35-ös és M43-as autópályákon, könnyen megközelíthető pihenőkben várják az ügyfeleket. Az itt dolgozók segítséget nyújtanak abban is, ha valaki nem tudja, pontosan milyen díjkategóriájú matricát kell vásárolnia, illetve abban az esetben is fordulhatunk hozzájuk, ha véletlenül vignetta nélkül hajtottunk a fizetős útszakaszra.

Az ügyfélfogadás időpontjairól a vállalat közösségi oldalain és telefonon is tájékoztatást ad. A matricák online beszerzésére saját internetes felületüket javasolják, ahol kényelmi díj nélkül vásárolhatjuk meg az autópálya-használati engedélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában