úthálózat épül

2021.01.30. 07:20

Szerelmek is szövődhetnek az új útszakasznak köszönhetően

Tervezési szakaszához érkezett a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek úthálózat. A közbeszerzés sikerrel zárult, a kivitelező cég megkezdi az előkészítő munkálatokat. A kivitelezés befejezése 2026-ra datálható.

Héjj Vivien

Hivatalosan is elkezdődtek a munkálatok

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Újabb fordulópontjához érkezett a Pannónia Szíve program. A Vereb-Vál-Gyúró-Etyek új úthálózati elemre vonatkozó uniós nyílt közbeszerzési eljárás sikeresen befejeződött. A közbeszerzést a Speciálterv Építőmérnöki Kft. nyerte el, ezzel a projekt a tervezés szakaszába lépett.

A Pannónia Szíve program már a negyedik üteménél tart, a korábbiakban mintegy 4,4 milliárd forintot használt fel eredményesen a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács. Jelenleg még folyamatban van Etyeken a buszparkoló építése, itt már a közbeszerzés előkészítése zajlik, várhatóan két hónapon belül a kivitelezés is megkezdődik. Ugyanezen projekt keretében már a kivitelezés zajlik Csabdiban a Szent László-patak partján, ahol egy gyalogút épül.

A kormány 1,412 milliárd forintot biztosít a váli Ürményi-kastély és a hozzá kapcsolódó ingatlanegyüttes helyreállításának és felújításának előkészítésére, valamint a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek települések tekintetében új úthálózati elem létesítésének előkészítésére.

– Ez egy több mint 21 kilométeres új közúthálózati elem, melyből nagyságrendileg 12 kilométer a jelenleg is használt földút, a többi, közel 9 kilométer pedig egy teljesen új, tervezett útvonal. Összesen 11 méter lesz az út koronaszélessége, 10 méter maga a burkolatszélesség. Örömhír, hogy az úthálózat fejlesztésének tekintetében sikeres és eredményes közbeszerzési eljárást bonyolított le a tanács, melynek köszönhetően megkezdődhet az út tervezése – fogalmazott Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette, a tervek előkészítésére 572 millió forintos keret állt rendelkezésre, azonban a nyertes vállalkozó a munka elvégzését 478 millió forintért vállalta.

Hivatalosan is elkezdődtek a munkálatok
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos bejelentette, a csaknem 100 millió forintos megtakarítás felhasználására előterjesztést készítettek, ugyanis a megmaradt pénzösszeget is a Pannónia Szívében szeretnék hasznosítani. A tervezet szerint a megmaradt forrásból megvalósulhat a Kitelepítettek Magyarországi Emlékházának otthont adó Sváb-ház fejlesztésének második üteme, a Csabdi belterületén haladó kerékpárút közvilágítással történő ellátása és a Váli-víz mellett újabb kerékpárút tervezésének előkészítése Váltól egészen Baracskáig.

– Etyek számára bármilyen útépítés rettentően fontos a turisztika szempontjából. A hozzánk látogató turisták alapozzák meg a mi megélhetőségünket. A helyben működő egyéb vállalkozások és a polgárok mozgása is szabadabbá válhat az új útvonal segítségével – fogalmazott Zólyomi Tamás, a település polgármestere.

Gyúró polgármestere, Horváth Gyula örömét fejezte ki az iránt, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a település elveszítheti a zsákfalu szerepét, így a lakosság részére is számos lehetőség megnyílik. Hozzátette, a helyi iskola felső tagozatának Válra, illetve Tordasra történő átjárása is lényegesen könnyebb lesz, emellett a lakosság munkahelyválasztási lehetőségei is kiszélesednek.

– Nem titkolt szándékunk, hogy Vál központi szerepét erősítsük és azt gondolom, hogy ez mindenkinek előnyére fog válni, hiszen kinyílik a világ egy olyan irányba, amerre eddig nem lehetett közlekedni. Régi őseink gyakran jártak Verebre, tulajdonképpen a verebiek és a váliak között gyakran létrejöttek házasságok is, az elmúlt évtizedekben azonban a váli fiatalok nehezen tudtak átjárni udvarolni Verebre vagy Gyúróra, így most ennek a lehetősége is megnyílik – fogalmazott Vál polgármestere, Bechtold Tamás.

Kurcz Mária, Vereb településvezetője is csatlakozott az előtte szólóhoz, és örömét fejezte ki az iránt, hogy a két település közti átjárás lényegesen könnyebb lesz.

A kivitelezést végző cég képviseletében Dávid Gábor ügyvezető kuriózumnak nevezte az új út megtervezését, mert jellemzően meglévő utak felújítására kérik fel őket. Kiemelte, jelentős hiányt orvosol majd az összekötő út, amelynek tervezésekor a településen élők igényei mellett a környezetvédelem lesz a fő szempont.

A kivitelezési tervek várhatóan jövő nyárra elkészülnek, 2026-ban pedig már az új úton közlekedhetünk. A kormány a tervezés elkészülte után a kivitelés költségeit is finanszírozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában