épül az új iskolaszárny

2021.01.15. 07:05

Nem eladják, építik a móri Radnóti Miklós Általános Iskolát

Csütörtökön délután sajtótájékoztató keretében ismertették a Radnóti Miklós Általános Iskola fejlesztési terveit. A kivitelezés már most februárban elindul, a munkaterület átadásával.

Palocsai Jenő

A szónokok mögött hatalmas tábla hirdeti a móri iskola kerítésén: milliárdos beruházás indul

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kikerült egy hatalmas tábla a móri Radnóti Miklós Általános Iskola Szent István téri kerítésére, melyen egy több mint kétmilliárdos összeg szerepel. Egy Balázs nevű tanuló azt hitte, ennyiért adják el az épületet, ám a pedagógusok megnyugtatták, hogy nem eladják, hanem bővítik az iskolát. Pontosan 2 milliárd 40 millió forintból épül majd fel az új rész.

A sajtótájékoztatón Fenyves Péter, Mór város polgármestere megköszönte a szervezésben résztvevők munkáját, mint mondotta: Segítségükkel a város újkori életének legnagyobb kulturális beruházása kezdődik.

Nemcsak a székhely, hanem az egyik tagintézmény is megújul, ugyanis a fehérvárcsurgói Károlyi József Általános Iskola épületét is felújítják. A meglévő iskolaépület homlokzati felújítása, szigetelése, tetőszigetelése, új tantermek kialakítása történik majd, de a természettudományos terem is megújul és a gépészeti rekonstrukció is megtörténik.

Temesvári Krisztián fehérvárcsurgói polgármester úgy fogalmazott, hogy: – Nagyon örülünk neki hogy az iskola megújul, mert így kényelmesebb és praktikusabb lesz a gyerekek számára, a tantermek is megújulnak, és azt gondolom, hogy ez még vonzóbbá fogja tenni az iskolát.

A szónokok mögött hatalmas tábla hirdeti a móri iskola kerítésén: milliárdos beruházás indul
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Török Szabolcs a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: – A központ együttműködve a települések vezetőivel, önkormányzataival pályáztak ezen épületek rekonstrukciójára. A támogatási összeg kicsivel több volt, mint egymilliárd forint, ám a többkörös közbeszerzés során kiderült, hogy nem lesz elegendő a kivitelezésre és így szükséges volt többletforrásért fordulni Magyarország kormányához. Ebben segített Törő Gábor országgyűlési képviselő és most már több mint 2 milliárd forint áll rendelkezésre.

Megvan már a nyertes kivitelező, aki átveszi a munkaterületet és 18 hónap áll rendelkezésére, hogy az iskola mögött található régi épületek helyére egy új iskolai létesítményt építsen, mely magában foglal egy tornatermet, egy könyvtár helyiséget, nyelvi labort, tantermeket, valamint egy száz fő befogadására is alkalmas iskolai kulturális központot. Az új épület földszintjén helyet kap majd a most költözni kényszerülő Fejér megyei Szakszolgálat Móri Tagintézménye is.

A tankerület vezetője hangsúlyozta: – Mindkét helyszínen a tanulók biztonsága az elsődleges, ám a munkaterületek jól elhatárolhatók, így a tanuló gyermekek és a pedagógusok zavartalanul folytathatják a mindennapok oktató, nevelői munkáját.

Törő Gábor elmondta, hogy a szükséges plusz egymilliárdot a kormány saját forrásból biztosította. A képviselő szerint a több mint 200 éves Radnóti iskola fejlesztésével a város alkalmassá válik arra, hogy a 35 ezer fős kistérségnek az oktatási és kulturális központja legyen.

Kajos Péterné, a Móri RMÁI intézményvezetője elmondta: – Nekünk ez mindenképpen egy minőségi fejlődés lesz. Eddig is próbáltunk módszertanilag helytállni, hogy a gyerekeknek a lehető legjobb legyen, de most olyan infrastrukturális feltételek is lesznek, amelyek mindenképpen javítani fogják az oktatás, nevelés minőségét. Nagy öröm ez gyerekeknek, szülőknek és a kollégáknak, úgyhogy alig várjuk, hogy elkészüljön. A tanulók leginkább a sportcsarnok miatt izgulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában