Negyedmilliárd forint a humán közszolgáltatások fejlesztésére

2021.01.09. 15:30

Jenői autós kaland lurkóknak, húsvéti vigasság Ladányban

A humán közszolgáltatások fejlesztésére szolgáló projekt két és fél évet ölelt át. A 250 millió forintos költségvetésű uniós és állami támogatással finanszírozott programban öt település vett részt.

V. Varga József

Közlekedési játszótér: autós kaland a javából a jenői gyermeknapon

Fotó: Archív (Kerekes Ildikó)

Munkaerőpiac

Nevezetesen Jenő, Kőszárhegy, Nádasdladány és Sárkeszi köz­ség, valamint konzorciumvezetőként Polgárdi város önkormányzata – tájékoztatta lapunkat Nyikos László polgármester.

A projekt céljai között szerepelt a térség munkaerőpiaci helyzetének javítása, ezen belül a hátrányos munkaerőpiaci helyzetben lévők fejlesztése, a munkába állás segítése, a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása, a közösség erősítése. Továbbá az esélyegyenlőség jegyében a különböző társadalmi és etnikai csoportok közötti távolság mérséklése, a humán közszolgáltatások szakember-ellátottságának fejlesztése, valamint a terület vidékmegtartó képességének erősítése, a célcsoportok egészségügyi állapotának javítása és megtartása.

Polgárdi nyári fesztivál – koncert a Batthyány ligetben (még a koronavírus
járványhelyzet előttről)
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

 

Több száz résztvevő

A konzorciumi partner­települések 5500 lakosa (az összlakosság 45 százaléka) vett részt valamilyen fejlesztőprogramban vagy közösségi tevékenységben. Csaknem ötszáz, munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű lakos valamilyen esélyjavító képzésben részesült, közülük több mint kétszázan egy elhelyezkedést segítő mentori programban is.

A család- és gyermekjóléti szolgálatok prevenciós szerepének megerősítését célzó programokon több mint négyszázan, az egészségmegőrző alkalmakon csaknem kilencszázan vettek részt. A fiatalok közösségépítését támogató és a helyi szerepvállalásra felkészítő programok együttesen több mint hétszáz főt vonzottak, míg a közösségi fejlesztésekbe bevontak száma meghaladta a 2500 főt. A projekt végrehajtása során a helyi humán közszolgáltatások területén tíz új munkahely jött létre, valamint több, a térségi foglalkoztatás fejlesztését elősegítő tematikát és koncepciót dolgoztak ki.

Közlekedési játszótér: autós kaland a javából a jenői gyermeknapon
Fotó: Archív (Kerekes Ildikó)

Rendezvények

A rendezvényeket tekintve Polgárdiban két nyári fesztivál is a projekt égisze alatt zajlott, csakúgy, mint a gyermektáborok, az egészségnapok, a tánc­oktatás, a fogyókúraverseny.

Jenőben az álarcos lurkók (még a koronavírus-járványt megelőzően) színes kisautókkal vették birtokukba a falu főterét. Nem a karhatalom erőit kívánták megtéveszteni, csupán az arcfestő kuckóban alanyi jogon megszerzett sminkkel ékesítve érkeztek az autóssuliba.

Kőszárhegyen e pályázati forrásból tudtak költeni az önálló életvitelre való felkészítőre, a közösségi kapcsolattartók képzésére, az egészséges életmód modellprogramra, az egészséges családokért elő­adás-sorozatra.

Nádasdladányban többek kö­zött nyári gyermektáborokat szerveztek, a húsvéti vigasságon elsősorban a medvehagymás ételeket népszerűsítették, s rövidebb tanulmányok készültek például egy falusi tanösvény kialakításáról, környezetvédelmi napok szervezéséről.

Sárkesziben a projekt sikeres megvalósításának támogatására közösségszervezőt alkalmazott az önkormányzat, kifejezetten a 14–25 éves korosztálynak szólt a mentális egészség megőrzése és fejlesztése témakörben szervezett előadás-sorozat. A közösséghez tartozás élményét farsangi fánk sütésével és mézeskalácssütéssel erősítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában