veszélyes

2021.01.17. 07:05

Jégbe zárt remények – A vékony réteg alkalmatlan a korcsolyázásra

Jégre menni most még kifejezetten veszélyes lenne, mégis mindenki arra vár, hogy végre igazán biztonságossá váljanak a vizeink. Hogy erre mikor válik alkalmassá egy jégfelület, arról szakember, tapasztalt rendezvényszervező és a rendőrség beszélt lapunknak.

S. Töttő Rita

Régen készülhetett korcsolyázós fotó a Velencei-tónál: évek óta nem volt olyan tartós hideg, hogy rá lehessen menni a tó jegére

Fotó: FMH-archív

Az elkövetkezendő időszakban tartósabb mínuszok várhatók, s mivel utazni nem olyan egyszerű a járványhelyzet miatt, mindenki arra vár, mikor fagynak be a tavak, tározók.

Csúszkálni, korcsolyázni szeretnének az emberek, ami nem is csoda: nincsenek rendezvények, korcsolyapályák, így hát marad a természet. De vajon hogyan és mikor lehet biztonsággal a jégre menni?

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója szerint a tavak, állóvizek tekintetében mindig az önkormányzat jelöli ki a korcsolyázásra alkalmas területeket. Így például a Velencei-tónál Gárdony és Velence teheti ezt meg. A vízügyi igazgatóság tófelügyelősége ugyanis csak egy helyen méri a tónál a jégvastagságot, de – teszi hozzá – a mért értékek egyáltalán nem biztos, hogy mindenhol jellemzőek. És – hangsúlyozza – jégpályát is csak olyan helyen lehet kijelölni, ahol van az emberek fogadására alkalmas infrastruktúra. A tározóknál nem szoktak ilyen helyeket kijelölni, Fejér megyében így nem is várható, hogy Pátkán vagy Zámolyon lesz biztonságos korcsolyázásra kijelölt hely.

Ami még érinti Fejért, az a Duna, de a folyón az állandó sodrás és mozgás miatt lényegesen később alakul ki a jég, és az sem biztonságos. – Az áramló víz miatt a jég soha nem simára fagy, így balesetveszélyes. Nem mellesleg, mivel a folyóvizeknél hirtelen változhat a vízszint, így egy esetleges vízcsökkenés miatt légüres réteg alakulhat ki a jég és az alatta folyó víz között. Amely pedig ettől beszakad – magyarázza a szakember. Az álló víz persze ennél stabilabb. Általában olyan helyen alakítanak ki jégpályákat természetes vizeknél, ahol a vízmélység sem nagy. Ilyen például az agárdi Popstrand, ahol a kijelölt területen sem szokott egy méternél mélyebb lenni a víz. Így, ha beszakad, akkor sem lehet belőle tragédia.

Tilos a jégre lépni! A fehérvári önkormányzat a csónakázótónál kihelyezett táblákon figyelmezteti erre az embereket
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Turbók János, a Popstrand korcsolyapályájának üzemeltetője fél évszázados tapasztalattal állítja: most még talán 1 centiméteres sincs a jég, s ahhoz, hogy a minimális, biztonságos 12 centimétert elérje a jégvastagság, tartós mínuszoknak kell lenniük legalább egy hétig.

De hogy idén kialakíthat-e jégpályát? Kérdéses, hiszen rendezvényt sem szervezhet senki. Éppen ezért – árulta el – állásfoglalást kért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől.

– Jelenleg még senki ne menjen jégre, totál életveszély lenne – fogalmaz Turbók János. Aki sajnos azt is tudja, hogy amikor kijelölhet jégpályát, sokan akkor sem tartják be a biztonsági előírásokat. – Korábban is hiába jelöltem ki a pályát, bekorizzák az egész tavat. Volt már ezért tragédia…

Régen készülhetett korcsolyázós fotó a Velencei-tónál: évek óta nem volt olyan tartós hideg, hogy rá lehessen menni a tó jegére
Fotó: FMH-archív

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságtól is kértünk állásfoglalást a jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabályairól. A rendőrség lapunkat arról tájékoztatta, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert és felülete egybefüggő és jó minőségű. A rendőrség kiemelte: tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, illetve járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, valamint a kikötők és veszteglőhelyek területén és a folyóvizeken!

Fontos tanács – hangsúlyozzák a rendőrök –, hogy a jeges vízből, a jégből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött meleg helyre, fokozatosan próbáljuk felmelegíteni a testét, a vérkeringését normál módon beindítani, természetesen előzőleg a jeges ruházatától meg kell szabadítani! Az ilyen személyt minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni. A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak. De ne jussunk el idáig – a balesetek elkerülése érdekében fontos, hogy mindenki betartsa a jégen tartózkodás szabályait!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában