hazafias nevelés

2021.01.21. 07:10

Határozott irány egy zűrzavaros világban

Együttműködési megállapodást írt alá a Honvédelmi Sportszövetség nevében Simicskó István elnök, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója, Török Szabolcs és a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója, Laczkó Gábor.

Borsányi Bea

Mint elhangzott, a gyökerek fix pontot teremtenek

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A három szervezet hosszú távú együttműködésének célja a felnövő nemzedékben a hazafias érzés kialakításának elősegítése, valamint a honvédelmi ismeretek átadása. Az országban elsőként egy székesfehérvári általános iskolával kötöttek együttműködési megállapodást.

Simicskó István a Honvédelmi Sportszövetség képviseletében írta alá az együttműködési megállapodást
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az eseményen Laczkó Gábor úgy fogalmazott, az iskolák feladata a diákok testi és lelki egyensúlyának megtartása, ápolása és fejlesztése, ez ugyanis az egészség alapja. Ennek egyik eszköze a hazafias nevelés, s a mostani megállapodás ehhez a munkához nyit nagyobb teret.

A Honvédelmi Sportszövetség célja, hogy tevékenységével Magyarország állampolgárainak a haza védelme iránti hazafias elkötelezettségét és áldozatkészségét az önkéntesség figyelembevételével Magyarország nemzeti védelmi képességének fenntartásába és fejlesztésébe minél szélesebb körben bevonja, valamint a társadalom és a honvédelem kapcsolatát erősítse. Mindezt elsősorban a küzdő- és technikai sportokon, valamint a lövészeten keresztül.

Mint elhangzott, a gyökerek fix pontot teremtenek
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az aláírás előtt Simicskó István, korábbi honvédelmi miniszter, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke rámutatott, minden nemzet ereje a hitében, az értékrendjében és a szellemiségében gyökerezik. Emellett viszont szükség van azoknak a kompetenciáknak és képességeknek a kifejlesztésére és elsajátítására is, amelyek megvédhetik gyermekeinket, a jövő nemzedékét egy zajos, rohanó és kihívásokkal teli világban. A zűrzavarban határozott irányt mutat a hazához való kötődés. A gyökerek fix pontot jelentenek, ám egyben kiindulópontot is adnak ahhoz, hogy szárnyalni tudjunk, fogalmazott az államtitkár, aki azt is hangsúlyozta, hogy a fő cél a nemzeti egység létrehozása. Ehhez pedig az iskolákban a tárgyi tudás átadása mellett az érzelmi intelligencia – Márai megfogalmazásában: szív és jellem – fejlesztése is legalább annyira fontos. A feladat pedig, hangsúlyozta Simicskó, minden pártoskodás felett kell, hogy álljon.

Az eseményen jelen volt Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Mészáros Attila alpolgármester is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában