sokrétű

2021.01.15. 07:20

Halászok, horgászok könyvét adták ki Fehérváron

Egy elmaradt kötetbemutató margójára – kedvcsináló és ismeretbővítő írás a megye horgászéletéről.

Bakonyi István

Purgel István „munkában”

Fotó: archív

Még 2019-ben jelent meg Pur­gel István és Szabó Imre könyve, a Hej halászok, horgászok és az ő cselekedeteik az Agrárminisztérium halgazdálkodási főosztályának kiadásában. Az elegáns kiadvány bemutatójára a székesfehérvári Királykút Emlékházban került volna sor, ám a járványhelyzet miatt ez a rendezvény is elmaradt. Az egyik szerző, Purgel István és az olvasószerkesztő, Ivanits István Viktor lett volna a két vendég. Sajnos a társ­szerző, Szabó Imre időközben elhunyt.

Különös tehát a könyv sorsa, de szerencsére sokfelé eljutott így is. Purgel Istvántól tudom, hogy kaptak példányt a halászattal foglalkozó szakemberek, de Fejér megye horgászszervezetei és az egyesületek is. Sokfelé eljutott tehát, de az is biztos, hogy a laikusok és az érdeklődők számára is érdekes olvasmány lehet.

Purgel István „munkában”
Fotó: archív

Egy idézet az előszó­ból: „…Amikor szerzőtársam, Sza­bó Imre megkeresett, hogy vállaljam el a horgásztörténelem papírra vetését, örömmel mondtam igent, mert úgy éreztem, hogy a huszon­negyedik órában vagyunk, hogy megismerhessük múltunk emlékeit.”

Purgel István egyébként még 1989-ben került a horgászok Fejér megyei intézőbizottságának titkári tisztségébe. Aztán 1993-ban létrejött a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége, s mindez komoly minőségi változást hozott, s a magántavak működésével bővültek a lehetőségek is.

A könyv ötletadója egyébként Lévai Ferenc halász, az Aranyponty Zrt. elnöke, vezérigazgató volt.

– Szabó Imre elmondása alapján Lévai Ferenc felvetette, hogy mint vadászíró igazán írhatna egy könyvet a megye halászatáról és horgászatáról is, nem csak a vadászokról. Ezután Imre felkereste a megyei szövetséget, és onnan hozzám irányították. Megkérdezte, hogy vállalom-e a közös munkát. Egy hónap múlva válaszoltam neki, hogy vállalom. Így kezdődött – mondja szerzőnk.

A történet 2014-ben kezdődött, és az alapos munka öt esztendővel később hozta meg gyümölcsét, 2019 karácsonyára. Így olvashatunk a könyvben a horgászat sokrétűségéről, eredményeiről, az esetleges gondokról. Rengeteg adat van a kiadványban, s valóban teljes képet kapunk a valós helyzetről. A szerzők bemutatják az egyesületeket és egyleteket, a megye színes életét.

Külön foglalkoznak a kiemelt horgászvizekkel és horgásztanyákkal, így természetesen a Velencei-tó, a pátkai és fehérvárcsurgói tározó jelentőségével, a magánkezelésű horgászvizekkel.

Ivanits István Viktor nemcsak olvasószerkesztője, de szerzője is a könyvnek: Megyénk horgászvizeinek madárvilága címmel közölt írást benne mint horgász és ornitológus. Ő mint a Földművelésügyi Minisztérium korábbi munkatársa tapasztalataival is hozzájárult a sikerhez.

Álljon itt befejezésül néhai Szabó Imre néhány szava: „…Írásaimban szerettem volna bemutatni az ősi foglalkozásnak , a halászatnak minden fellelhető emlékét, aminek csak a könyv terjedelme szab határt. Purgel Istvánban nemcsak szerzőtársra, de egy BARÁTRA is találtam.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában