A fenntarthatósági témahétre készülnek

2021.01.24. 07:55

Gondolkozz okosan, azután élj ökosan!

Ülőpárnák készültek az összegyűjtött használt farmerokból a Gorsium Általános Iskola tanulói számára.

V. Varga József

Szigeti Ferike megpihen az összegyűjtött farmerokon

Fotó: az iskola

– A környezetünkért érzett felelősség, a fenntartható fejlődés, a hulladékgazdálkodás mindig jelentős és fontos szerepet játszott iskolánk diákjainak szemléletformálásában – mondta el lapunknak Kicsi Edina környezetvédelmi felelős. – Ökoiskola lévén a vírushelyzet idején is szerettünk volna megfelelni e címmel járó kötelezettségeinknek, ezért olyan tevékenységformákat kerestünk, melyek a járványügyi szabályok betartásával is végezhetők.

Hozzáfogtak a hagyományos szelektív hulladékok, a műanyag és a papír gyűjtéséhez, ám sajnálatos módon nem találtak olyan céget, akik az elszállítást vállalták volna. A kudarc nem szegte kedvüket, más lehetőség felé nyitottak. Az iskolai hulladékcsökkentési hétre megszervezték az elektronikai hulladékgyűjtést, amelyre nagy számban érkeztek a régi, használhatatlan vagy elavult eszközök, háztartási gépek.

– Emellett egy másik gyűjtésbe is belekezdtünk, amit most először hirdettünk meg. Farmergyűjtésre buzdítottuk a gyerekeket, akik az ökofalon elolvasható információk segítségével megismerkedhettek a farmer történetével, előállításának környezetre gyakorolt hatásával, és egyéb érdekességeket is megtudhattak erről a folytonosan divatos anyagról.

Szigeti Ferike megpihen az összegyűjtött farmerokon
Fotó: az iskola

A gyerekek zsákszámra vitték a használt, kinőtt, szakadt, de tiszta farmerokat. A leglelkesebbek a 3. osztályos diákok voltak, közülük is kiemelkedett Szigeti Ferike, aki sok-sok farmert gyűjtött. Iskolai szinten összesen 127 kilogramm farmeranyag gyűlt össze. Egy veszprémi cég támogatásával (ők is elhivatottak a környezetvédelem és az újrahasznosítás terén) sikeres projektnek lehettek így részesei. Az iskola a napokban kapta meg tőlük a leadott farmerokért cserébe azokat az ülőpárnákat, amelyek újrahasznosított farmeranyagokból készültek. A pedagógusok remélik, tovább erősítették a nebulókban, hogy amit újrahasznosítunk, azt nem kell újra megtermelni és legyártani, ezáltal is csökkentve az ökológiai lábnyomunkat.

– A környezetvédelemhez a tanév során számos programunk kapcsolódik – folytatta a környezetvédelmi felelős. – A Gondolkozz okosan, élj ökosan! szlogen volt például a mottója a témában szervezett akadályversenyünknek. Egész évben gyűjtjük a használt elemeket, védnökséget vállaltunk a Cinca patak Kossuth utcai szakaszáért, személyes példánkkal igyekszünk élen járni a falu közterületeinek tisztán tartásában. Partnerként vettünk részt két helyi civil kezdeményezésben: a fecskementésben és a faültetésben.

Megérkeztek az ülőpárnák!
Fotó: az iskola

Arra törekszenek, hogy megfeleljenek az iskola pedagógiai programjában is megfogalmazott célkitűzéseknek: a természetes és mesterséges emberi környezet értékeinek megismerésében és megismertetésében, a környezeti és a biológiai sokféleség szükségességének kiemelésében, az értékmegőrző és fejlesztő, környezettudatos magatartás kialakításában. Például a tornaterem tetején elhelyezett napelemek segítségével villamosenergia-felhasználásukat sikerült teljes mértékben zöldíteni.

Jelenleg a fenntarthatósági témahétre készülnek, ez a negyedik év, amikor egy egész héten át intenzíven foglalkoznak a témával. Feladatokat oldanak meg a környezetvédelem, a hulladékgazdálkodás, az újrahasznosítás, a tudatos vásárlás, a zöld energia és az energiahatékonyság növelésével kapcsolatban. A szülőktől kapott visszajelzések alapján, munkájuknak otthon is van hozadéka, mert a gyerekek a felnőttek figyelmét is felhívják például a tudatos vásárlásra, a környezetre káros anyagok megfelelő elhelyezésére, a szelektív hulladékgyűjtésre. Ez utóbbinak különösen nagy szerep jut most Tácon, mert 2021-től elkezdődött a faluban a háztartásokból a szelektív hulladékok rendszeres, tárolóedényes begyűjtése.

– Valljuk, hogy a környezettudatos magatartás kialakítását nem lehet elég korán elkezdeni. Reményeink szerint a felnövekvő nemzedék jobban odafigyel majd erre a rendkívül fontos ökológiai problémára, és utódaink helyrehozzák, amit az elődeik elrontottak – tette hozzá Kicsi Edina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában