megszűntek a jelentős problémák

2021.01.23. 13:35

Folyamatos a kátyúk javítása Fehérváron

A téli fagyok és a hideg idő hatására ebben az időszakban jelentős kátyúk alakulhatnak ki a közutakon. Timár Tibor, a városgondnokság műszaki munkatársa elmondta, Székesfehérváron mi a helyzet e tekintetben, valamint, hogy mire figyeljenek az autósok.

Baráth Eszter

Munka a Börgöndi úton

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tájékoztatása szerint a fehérvári utakon nem nőtt számottevően a kátyúk száma az elmúlt hetek hideg időjárásának hatására sem. A városban folyamatosan zajlanak útfenntartási tevékenységek, beleértve a kátyúk javítását is. Timár kiemelte, tulajdonképpen nem a hideg idő okoz problémát és nagyobb mértékű károsodásokat, hanem a fagyás és a felengedés váltakozása, annak káros hatása. Ez szerencsére most nem volt jellemző, de az elmúlt évek útfelújítási munkálatainak jótékony hatása is egyértelműen megmutatkozik, hiszen például a Berényi úton, a Ligetsoron és a Mártírok útján is megszűntek a korábbi, jelentős problémák. A szakember szerint bátran kijelenthető, hogy az utóbbi időben a kátyúképződés mértéke számottevően csökkent.

A kátyúk javítására szolgáló technológiák segítségével egész évben tudják orvosolni a jelentkező problémákat. Ezek közül a zsákos aszfaltos kátyúzás szinte minden időjárási körülmény között alkalmazható. Jelenleg is ezt a technológiát használják, addig, míg az átlaghőmérséklet tartósan nem emelkedik plusz 5 Celsius-fok fölé, amikor az aszfalt-újrahasznosító géppel dolgozhatnak. A zsákos aszfalttal gyorsan megszüntethetők a kátyúk, de tartósság tekintetében a várható kisebb élettartam okozhat problémákat, hiszen ez az anyag – a magasabb kötőanyag-tartalom miatt – forgalom és hő hatására deformálódhat.

Munka a Börgöndi úton
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérváron a jelentős forgalmú utak közül jelenleg a Nagyszombati úton van a legtöbb gond a kátyúk tekintetében. Ezen az útszakaszon gyakorlatilag minden eső és fagyás-felengedés után szükség van javításra. Természetesen nemcsak azokat a szakaszokat figyelik, ahol gyakori a probléma, hanem a város teljes úthálózatát.

Előfordul, hogy a kátyúk miatt megsérül egy autó. Ezen káresemények esetén fontos, hogy a körülmények egyértelműen tisztázottak legyenek, hiszen ennek hiányában nem lehet kártérítést fizetni. Az eset helyszínére kell hívni az útügyelet munkatársait és a rendőrséget, akik ellenőrzik és rögzítik a baleset körülményeit. A vizsgálatokat követően a károsult a helyszínen kárbejelentő lapot kap, amit a Székesfehérvári Városgondnoksághoz kell kitöltve eljuttatnia. A város ilyen esetekre is felelősségbiztosítással rendelkezik, így a még szükséges vizsgálatokat a biztosító folytatja le.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetkezetének felhívása szerint a tulajdonosoknak lehetőségük van kátyúbiztosítást kötni, mely jelentősen növelheti a kártérítés esélyét. A biztosítás akár évi 2-3 ezer forintért megköthető, célszerű a Casco mellé is, hiszen az ilyen károk ritkán rúgnak 100 ezer forint fölé, így nagy segítség lehet egy esetleges balesetnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában