Visszapillantó

2021.01.12. 14:00

Mindenek dacára biztatóan haladnak előre Óbarok-Nagyegyházán

Az év végi számvetéskor Mészáros Kartal polgármester papírra vetette, kit szólított meg, és kik szólították meg őt: adtak, tettek, segítettek. A nyolcszázhúsz lakosból százharmincat sorolt fel nevesítve.

Zsohár Melinda

Rendhagyó volt a március 15-i megemlékezés is

Fotó: FMH-archív / Pesti Tamás

Adományok, önkéntes munka, ünnepi szervezkedés – hosszú lenne felsorolni mindezeket, ám nem lehet semmi olyan kicsi a közösség érdekében, ami ne lenne fontos. Főleg pandémia idején. Mindenkit próbára tesznek a nehéz idők, de Mészáros Kartal polgármester éppen a közösségszervező erőt és hajlandóságot tapasztalta meg, s ettől (is) pozitív a leltár. Többször leírtuk, Óbarok és Nagyegyháza ketten alkotnak egy közigazgatási egységet, érdekes folyamatok zajlottak le az utóbbi évtizedekben náluk, csakúgy, mint több városközeli kistelepülésen. Egy időben elköltöztek a fiatalok, kiürültek a házak, kertek, Bicske alig három kilométernyire fekszik tőlük. Mostanra fordult a kocka, népszerű a szép fekvésű „duplafalu”, s bár nincs iskolájuk, fiatalodik Óbarok-Nagyegyháza. A hajdani kúriából kialakított óvodára két év alatt hetven milliót költöttek pályázatok révén, s húszmilliót a polgármesteri hivatalra.

Rendhagyó volt a március 15-i megemlékezés is
Fotó: FMH-archív / Pesti Tamás

Folyik mindkét helyen az orvosi rendelő felújítása, a magánházak bővítése, korszerűsítése, újak építése látható. Laknak még az egykori uradalmi cselédházakban, de a masszív épületek lakásai ma már szintén komfortosak.

Csákai Károly falugondnok és Mészáros Kartal polgármester személyesen szállították házhoz az önkormányzat csomagjait
Fotó: önkormányzat

A két falurészen hat civil szervezet működik, de a személyes ismeretség révén gyorsan szájról-szájra jár a hír, ha összefogásra van szükség. Felelevenítették a hagyományos helyi ünnepeket, szokásokat, s a nemzeti ünnepeknek is megadják a módját, ez nem létszámfüggő, hangsúlyozza Mészáros Kartal. A pandémia ezt durván áthúzta, de szabadtéri és online-közvetítéssel történő megemlékezésekkel ellensúlyozták. Haranglábat avattak a trianoni bánatot ellensúlyozandó Nemzeti Összetartozás Napján, s megújult a katolikus temető ravatalozója, urnakertet építettek mellé. Az idei esztendőt úgy tervezték, mint szokták: terveznek, építenek, gyülekeznek, ünnepelnek.

Fotó: önkormányzat

A december, az Advent és a karácsony Óbarok-Nagyegyházán mozgalmasra sikeredett – a szabályok legszigorúbb betartásával. Százan „elvesztettek” ajándékcsomagot, s százan „meglelték” azokat a buszmegállóban, az óvoda előtt, a templom lépcsőjén. Megható játék, érintkezés nélkül – százan szereztek örömet száz másiknak, mondja a polgármester. Valamennyi hetven feletti lakosnak 12 ezer forintot adott az önkormányzat gesztusként, tizenhárom család szociális tűzifa-juttatásban részesült.

Haranglábat avattak a trianoni bánatot ellensúlyozó Nemzeti Összetartozás Napján
Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

S mindezeken felül többszáz ajándékcsomagot juttattak el szintén az önkormányzat nevében, amit adományokból állítottak össze – Tessely Zoltán országgyűlési képviselő hatvanat küldött a helyi családoknak. A nagyegyházi boltos és néhány helyi vállalkozó jószívvel adományozott. Optimistán vágnak neki az új esztendőnek, nyugtázza Mészáros Kartal, ami rajtuk múlik, ezután is megteszik Óbarok-Nagyegyházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában