Koronavírus Fejérben

2021.01.21. 20:00

Egyetértenek a Fejér megyeiek: szükséges a vakcina

A különböző helyről származó oltásokról különféle véleménnyel vannak a Fejér megyeiek. Abban viszont egyetértenek, nagy szükség van a vakcinára.

Korondy Tamás

Morges, 2021. január 11. A Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok koronavírus elleni vakcináját adják be egy asszonynak a svájci Morges kórházában kialakított oltóközpontban 2021. január 11-én. A svájci Vaud kantonban ezen a napon kezdték meg a koronavírus elleni védõoltások beadását. MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

Forrás: MTI / EPA-KEYSTONE

Fotó: Laurent Gillieron

Megpróbáltunk szélesebb körben véleményt szerezni a koronavírus elleni oltás népszerűségével kapcsolatban.

„Várjuk, hogy sorra kerüljünk”

Baracskán Katona Pál és felesége, Ibolya sétált az Országút utca–Kossuth utca buszmegállójától néhány méterre, boltba igyekeztek.

A feleség nem szeretett volna beszélni, a férj viszont szánt időt ránk, hogy elmondja véleményét az ellenszerről – ő a vakcina mellett érvelt.

– Tudja, a mi korunkban ez már nem gyerekjáték. Persze hogy be szeretnénk oltatni magunkat, de hát mikor jut el ide az ellenszer? Látjuk, mennyien halnak meg a szövődményekben, nem akarunk Ibolyával mi is közéjük tartozni. Az interneten jelentkeztünk már, de egyelőre még nem jeleztek vissza, mikor kerülünk sorra. Pedig nagyon fontos lenne! – válaszolta lapunknak a nyugdíjas férfi.

Katona Pál és felesége jelentkezett, és várja az oltást
Fotó: Korondy Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Munkája miatt is szükséges

Pettendre mentünk tovább a hetes úton, de addigra már besötétedett. Tarkányi Gábort még meg tudtuk szólítani, aki egyébként éppen átutazóban volt a településen.

– Mindenki hallgat tévét vagy rádiót, és szerintem senki nincs tisztában a hétköznapi emberek közül azzal, hogy jelenleg mennyi és milyen vakcina áll rendelkezésre. Lesz-e egyáltalán mindenkinek és ha igen, akkor milyen? Számomra a munkavégzés egyik feltétele lesz az oltás beadatása, így nem lesz más választásom, természetesen beadatom. Remélem, minél hamarabb megérkezik, mert akkor azzal együtt végre eltűnhet a vírus az életünkből, és talán minden olyan lehet, mint régen – fogalmazott a megálló melletti hangos társaság okozta zaj ­miatt félig indulatosan a 31. életévét idén betöltő férfi.

Tarkányi Gábornak a munkája miatt szükséges az oltás
Fotó: Korondy Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Védeni az időseket

A huszonévesek köréből megkérdeztük a maraton-világbajnoki érmes dunaújvárosi kajakosokat is, mit gondolnak a vakcina fontosságáról.

– Amíg nem kötelező, addig én nem oltatnám be magam, hiszen nem vagyok veszélyeztetett. Szerintem elsősorban az idősebbeknek van erre szükségük. Amíg nem muszáj, addig ódzkodnék bármiféle idegen anyag bejuttatásától a szervezetembe. Nap mint nap teszünk az egészségünkért, szerintem elsősorban itt kezdődik minden egy betegség elkerüléséhez. Természetesen megértem, ha valaki az oltás mellett dönt, ha úgy ítéli meg, hogy az növeli a védettségét – fogalmazott Katona Lili, aki hozzátette, nagyon ritkán látja a nagymamáját és akkor is maszkot visel, nem szeretné kitenni veszélynek, mert asztmásként ő maga is tart a vírustól.

Krisztián és Lili is fontosnak tartja a vakcinát
Fotó: DH-archív / Szabó-Zsedrovits Enikő

– Nem hiszem, hogy én elkaptam a vírust, vagy ha igen, akkor az nagyon enyhe tüneteket mutathatott ki. Odafigyelek a megfelelő táplálkozásra, sok vitamint fogyasztok, és a pihenésre is figyelek. Jelenleg úgy gondolom, ha az oltás nem lesz kötelező, akkor nem tervezem beadni – vélekedett Máthé Krisztián, aki ugyanakkor úgy látja, minél többen lesznek beoltva, annál kevésbé terjed tovább a vírus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában