A szenátusa támogatja

2021.01.19. 07:35

Alapítványivá válik a Dunaújvárosi Egyetem

Az elmúlt két évben több egyetem is modellváltáson esett át, így alapítványi fenntartás alá került. Hamarosan a Dunaújvárosi Egyetem is felkerülhet azon intézmények listájára, melyekben már megtörtént a változás.

Baráth Eszter

A Dunaújvárosi Egyetem vezetése kezdeményezte az intézkedéseket

Fotó: Szabó-Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A hatékonyabb és korszerűbb felsőoktatási lehetőségek érdekében elsőként a Corvinus Egyetem vált alapítványi fenntartásúvá. Később többek között az Állatorvostudományi, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartói jogai is vagyonkezelő alapítványokhoz kerültek. A modellváltás célja, hogy a jelenleginél kiszámíthatóbb, rugalmasabb és modernebb környezetben folytatódhasson az oktatás. A modellváltás minden esetben kizárólag az egyetemek szenátusainak döntése után valósulhat meg. A kormány tájékoztatása szerint az idén induló uniós pénzügyi ciklushoz igazodva az ágazatot irányító minisztérium az egyetemekkel egyeztet a jövőre vonatkozó terveikről. Az innovációs tárca célja, hogy a magyar egyetemek központi szerepet töltsenek be kutatás-fejlesztés és innováció tekintetében is.

A Székesfehérvárhoz az Alba Regia Műszaki Karral kapcsolódó Óbudai Egyetem esetében egyelőre nincsen szó a modellváltásról, ellentétben a dunaújvárosi felsőoktatási intézménnyel. A Dunaújvárosi Egyetem hétfőn hozta nyilvánosságra álláspontját az intézmény előtt álló lehetőségekkel kapcsolatban. A tájékoztatás szerint az egyetem szenátusa több alkalommal is napirendre tűzte a modellváltás kérdését, majd az ehhez kapcsolódó elképzeléseket, valamint szükséges egyeztető tárgyalások megkezdését és folytatását is támogatták. A közlemény szerint a Dunaújvárosi Egyetem különösen fontosnak tartja a modellváltást, hiszen az Alkalmazott Tudományok Egyetemeként törekedniük kell az iparvállalatokkal való együttműködésre, melyet egy rugalmasabb és versenyképesebb iskolamodell még inkább elősegíthet.

A Dunaújvárosi Egyetem vezetése kezdeményezte az intézkedéseket
Fotó: Szabó-Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az egyetem vezetése kezdeményezte azokat az intézkedéseket, melyek a modellváltáshoz szükségesek. A folyamatok elindítására azért volt szükség, mert így könnyebben és gyorsabban elérhetővé válnak azok a célok, melyeket az intézményfejlesztési tervben megfogalmaztak. A közleményben kihangsúlyozzák, hogy az intézmény a jövővel kapcsolatos kérdésekben minden esetben a sze­nátus javaslatai és véleménye szerint jár el, ez a továbbiakban sem fog változni. Az egyetem álláspontja szerint a modellváltás több területen is előrelépést eredményezhet. Az itt tanulók még korszerűbb oktatásban részesülhetnek, és a piaci szereplők igényeihez is könnyebben, gyorsabban alkalmazkodhat majd az intézmény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában