Közös hivatal, járvány, szociálpolitika, együttműködés

2021.01.08. 07:35

Az önkormányzatiság elve harminc éve él

A múlt év őszén ünnepeltük az önkormányzatiság 30 éves évfordulóját – fejtette ki lapunknak Bognár József polgármester. Az önkormányzatiság legyen a vidékpolitika közvetlen megvalósítója, helyi közösségszervező erő, az országos politikai élet alapját alkotó elv.

V. Varga József

Kőhegyi László Sárkeszi, Varga Tünde Nádasdladány, Bognár József Úrhida, Szabó Ildikó Szabadbattyán és Óber Andrea Sárszentmihály polgármestere

Fotó: Önkormányzat (archív)

– Ebben a járványveszélyes időszakban se feledkezzünk meg minderről – hangsúlyozta a faluvezető. – Az elmúlt években jelentősen átalakult a jogszabályi környezet, amely változásokat hozott az önkormányzatok által ellátandó feladatok tekintetében, és új alapokra helyezte a gazdálkodás, a finanszírozás rendszerét is.

Bognár József polgármester az új közös önkormányzati hivatalról is szólt beszélgetésünk során. A hivatali feladatokat Úrhida, Nádasdladány és Sárkeszi közösen oldja meg. Nem titkoltan, elsősorban a kedvező finanszírozás volt a meghatározó, ami miatt a három település szövetséget kötött erre a ciklusra. A koronavírus-járvány 2020-ban jelentősen átalakította mindennapjainkat. A helyhatóságok a megváltozott helyzetben kiemelt szerepet kaptak a védekezés területén. A járványhelyzettel összefüggésben az önként vállalt feladatok mellett az idősek, a legrászorultabbak megsegítését az önkormányzatokhoz utalta a kormány.

– Mindezek olyan pluszfeladatokat jelentettek, jelentenek, amit nálunk is az emberek összefogása, önzetlen segítő szándéka nélkül a faluvezetés önmagában csak nehezen tudott volna megoldani. Hisz nem volt kész menetrend, nem tudtuk, mit hoz a holnap, nem tudtuk, hogyan érinti mindez családjainkat, szeretteinket – folytatta az elöljáró.

Kőhegyi László Sárkeszi, Varga Tünde Nádasdladány, Bognár József Úrhida, Szabó Ildikó Szabadbattyán és Óber Andrea Sárszentmihály polgármestere
Fotó: Önkormányzat (archív)

Úrhidán a képviselő-testület által megalkotott rendelet szerinti szociális ellátások két fő ága: a rendszeres települési támogatás (lakhatási), illetve a rendkívüli támogatás (eseti, születési és temetési). A grémium szociálpolitikájában továbbra is legfőbb szempont a rászorultság elve. A testület 2017 óta a faluban élő családok részére, a gyermekvállalás feltételeinek javítása érdekében, 50 ezer forintos születési támogatást nyújt, ezáltal is ösztönözve és elismerve a gyermekvállalás fontosságát.

A szociális alapellátási feladatokat a térségben a Sárrét Kistáj Önkormányzati Társulás látja el, de a környékbeli szomszédos települések más egyebekben is együttműködnek, beleértve például a közös fellépést az úrhidai körforgalom kialakításában, vagy a 7-es főút elkerülő szakaszán az úrhidai lejáró mielőbbi megépítését szorgalmazva.

– Az óvodai nevelés feltételeit korábban az épület bővítésével és korszerűsítésével, majd a konyha felújításával, a bölcsőde megnyitásával sikerült rendeznünk. Mára az is világossá vált, hogy a pozitív demográfiai változások hatására a bölcsődét mielőbb önálló létesítményben kell elhelyezni. Örömteli, hogy megvalósulhat régi álmunk: az új iskola és a tornaterem építése – tette hozzá Bognár József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában