Gyermekkorig nyúlik vissza

2021.01.02. 08:53

A pátkai Zaka Amália egész életét végigkíséri a szőlészet, borászat

Hosszú évtizedekre vezethető vissza Zaka Amália és a szőlészet, borászat kapcsolata. A történet egészen Amália gyermekkoráig nyúlik vissza.

Baráth Eszter

Számos borversenyen értékelt már Zaka Amália

Fotó: a család

Akkor a pátkai családban élő testvérpárt a szüleik a nyári délelőttökön befogták a szőlő körüli munkálatokra, Amália és bátyja kicsit sem szerették ezeket a munkákat. A barátaik a faluban játszottak, viszont az ő édesanyjuk nem engedett a délelőttökből. Később felnőtt fejjel ez már nem is volt akkora probléma számukra, mint gyerekként. Nemcsak a szőlő művelését és szeretetét kapták ezektől a napoktól, de a hosszasan mesélt, figye­lem­elterelő anyai történetek is számtalan jó emléket adtak a testvéreknek.

Édesapjuktól a bor szeretetét látták, aki szerette és tisztelte saját borát is. „Isten áldja a gazdát, aki ezt megművelte!” – dicsérte a sok munka gyümölcsének köszönhető nedűt. Ebben az időben viszont még nem volt egyértelmű, hogy Amália és a bor kapcsolata valaha szorosabbá válik majd a kötelező munkánál. Néhány évvel később egy barátjával látogattak el egy vadásznapra, ahol – mint mondja – megtörtént az áttörés. Ezen a rendezvényen lépett be egy emberekkel és poharakkal teli hatalmas terembe, ahol borbemutatót és kóstolást tartott egy elismert borász. Amália elmesélése magával ragadó volt arról, miket tanult meg itt. A rengeteg újdonság hatására más nézőpontból is meglátta a borban és annak készítésében rejlő varázslatot. A helyes kóstoláson, a pohár tartásán kívül itt tudta meg azt is, hogyan ellenőrizhető egy bor testessége. Amália elmondta, hogy a nedű pohárban való körkörös mozgását követően minél később von maga után patakokat, annál édesebb szőlőből készült, több alkoholt tartalmaz és teste, ereje van. A szakember előadása lenyűgözte Amáliát, ettől a ponttól már másképp tekintett saját borukra is, és érdekelni kezdte, miért olyan, amilyen. Megtanulta, hogyan vigyázzanak rá, hogy tartsák, és a borbírák mi mindent ki tudnak érezni egy-egy kortyból. Ezek után számos rendezvényen gyűjtötte össze a tudást, figyelt és hallgatott, amiből rengeteget tanult, nem iskolában tanulta a szakma titkait. Tapasztalatait édesapjával és bátyjával is megosztotta, akik ezek hatására szintén másképp álltak boraikhoz.

Számos borversenyen értékelt már Zaka Amália
Fotó: a család

Később borversenyekre és mustrákra kezdte hordani az általuk készített borokat, ahol szintén sokat tapasztalt és tanult. Elmondta, hogy nagyon ritkán történik meg az, hogy a bírák rosszat mondanak egy borról, hiszen mindegyikben ugyanannyi munka van, esetleg némelyik nem sikerül olyan jól. Rengeteg barátot köszönhet a szőlészetnek, borászatnak, tőlük folyamatosan tanulni tud. Csak egy apró lökés kellett ahhoz, hogy a gyermekként olyannyira nem szeretett nyári munkálatok végig kísérjék egész életét.

Évek óta a szülőktől örökölt területen testvérével művelik azokat a szőlőket, amiket még édesanyjuk meséi mellett is kötöztek. Amália számára nem okoz gondot a metszés, a kötözés vagy a permetezés. Gondosan készíti borait, hiszen ahogy mondja: „Megvan az illatanyag, az ízanyag, a megjelenés és az összhatás. Három érzékszervünkkel is élvezhetjük a jó bort.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában