Korszerűsítések

2021.01.19. 14:00

A pályázatok szerencsére nem szenvedtek csorbát Mezőszentgyörgyön

Az előző év valamennyi településnek nehéz volt, nekünk is, de igyekeztünk kihozni belőle a lehető legtöbbet – mondta el lapunknak Lánginé Csík Angéla polgármester.

V. Varga József

Lánginé Csík Angéla elöljáró R. Kárpáti Péter színész társaságában, szeptemberben Fotó: VV (archív)

– A járvány teljesen átszabta a mindennapjainkat, Mezőszentgyörgyön is a legtöbb program elmaradt, csupán ősszel volt lehetőségünk egy rövid időre fellélegezni – igazán jó hangulatban zajlott a lecsófesztivál –, azonban az adventi időszak eseményei már újra csak az online felületeken jutottak el a lakossághoz – taglalta az elöljáró.

Nagy sikere volt a könyvtár adventi mesenaptár sorozatának, naponta más és más olvasott fel egy-egy történetet. A református egyházközség pályázatának köszönhetően három online koncertet is megtekinthettek az érdeklődők advent vasárnapjain. Élvezhették Navratil Andrea és a Kobzos zenekar előadását a katolikus templomból, Berkesi Alex Bach basszusgitáron című produkcióját, valamint Szotyori Nagy Gábor orgonahangversenyét a gyülekezeti teremből.

Bár a legtöbb dolog lelassult 2020-ban, vagy teljesen leállt, a hivatali munka és a pályázatok megvalósítása nem. A múlt évben sikerült több projektet is megvalósítani, amelyek közül talán a községháza épületének energetikai korszerűsítése volt a legbonyolultabb, már a hivatali apparátust tekintve, akik a felújítás időszakában a könyvtárban találtak „menedéket”. A felújítás hamar lezajlott, és nyáron már a megújult épületbe költözhetett vissza az önkormányzati, a hivatali ügyintézés.

– Sikeresen lezajlott a Gesztenyés Óvoda épületének korszerűsítése, amelyet belügyminiszteri pályázatból valósítottunk meg, illetve az óvodaudvar fejlesztése (kerítés, új játékok), amelyet a Magyar falu program támogatott – folytatta a faluvezető. – Tavaly megújult két útszakaszunk: az Eötvös utca teljes hosszában, valamint a Köztársaság utca csaknem 700 méteres szakasza. Még sok a tennivaló a falu úthálózatával kapcsolatban, azonban lehetőségeinkhez mérten igyekszünk ezeket ütemesen megvalósítani.

Lánginé Csík Angéla elöljáró R. Kárpáti Péter színész társaságában, szeptemberben Fotó: VV (archív)

Az új évben számos projektjük vár megvalósításra.

Az óvodánál szintén a Magyar falu program támogatásával az étkező energetikai korszerűsítése a következő lépés, valamint a teljes épületben korszerűsítik a világítást.

A legnagyobb falat egy támogatásából felépülő új minibölcsőde, amelynek a közbeszerzési eljárásánál tartanak jelenleg. Az épület a tervek szerint az év végéig elkészül.

Ugyancsak a Magyar falu program jóvoltából számos más egyéb támogatást is elnyertek: ezek között játszótér épülhet a régi kisiskola

helyén, megújul a ravatalozó a temetőben, új eszközöket szereznek be a közterületek fenntartására. A Mezőföld Helyi Közösség Egyesület vidékfejlesztési forrásából megújul a kiserdő területe, pihenőparkot alakítanak ki játszótéri játékokkal.

Szerencsére a civil szervezetek is aktívak, nagyban hozzájárulnak a település működéséhez. Két sikeres pályázatot is maguk mögött tudhatnak: a Falusi Civil Alap a Mezőszentgyörgyi Polgárőr Egyesületet és a Mezőszentgyörgyi Ifjúsági Táncegyesületet támogatta. Előbbi eszközbeszerzésre, míg utóbbi egy nyári fesztivál megszervezésére nyert forrást.

– Reméljük, hogy a nyárra tervezett fesztiválnak a vírushelyzet már nem lesz akadálya! – tette hozzá Lánginé Csík ­Angéla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában