Koronavírus Fejérben

2021.01.03. 15:30

A köznevelésben dolgozókat tesztelték az év elején

A köznevelésben dolgozók önkéntes tesztelése szombaton és vasárnap zajlott a mentőszolgálat és a kormányhivatalok mintavételi pontjain, országosan 99 helyszínen. Fejér megyében Bicskén, Dunaújvárosban, Enyingen, Móron, Sárbogárdon, Székesfehérváron és Velencén. Szombaton délután a megyeszékhelyen, a Székesfehérvári Járási Hivatalban jártunk.

V. Varga József

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei HÍrlap

– Szeretnénk elérni, hogy az óvodákban és az iskolában mindenki egészségen és biztonságosan kezdhesse meg január 4-én a munkát, hogy biztonságban tudhassuk gyermekeinket is – fogalmazta meg Dancs Norbert, a járási hivatal vezetője.

A tesztelést azoknak javasolták, akik tüneteket vettek észre magukon, illetve a téli szünetben rokonokkal, ismerősökkel találkoztak, és meg akartak arról bizonyosodni, hogy nem fertőződtek meg.

Dancs Norbert, a fehérvári járási hivatal vezetője a földszinti regisztrációtól kalauzolt végig bennünket az első és a második emeleti mintavételi állomásokra. Az adminisztrációs feladatokat önkéntesként a járási hivatal és a székesfehérvári tankerület 18 munkatársa látta el, a tesztelést pedig 24, az egészségügyi felsőoktatásban tanuló hallgató végezte. A műszakok mindkét napon 7-től 13 óráig, valamint 13-tól 19 óráig tartottak, a „személyzet” meleg ételt kapott, a távolabbról érkezett egyetemistáknak szállást biztosítottak.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei HÍrlap

Az előzetes regisztráció alapján negyedóránként hat pedagógust, illetve nevelésben-oktatásban közreműködő foglalkoztatottat tudtak tesztelni, de amint megtudtuk, a regisztráció nélkül érkezőket szintén be tudták sorolni, sőt, a járáson kívülről megjelenteket is.

– Óvodákból, általános iskolákból és középiskolákból jöttek a munkatársak, de a tesztelési lehetőséget a szakképzési iskolákra is kiterjesztették – mondta el lapunknak Dancs Norbert. – Felhívtuk azok a figyelmét, akiknek az eredménye esetlegesen pozitív lett, haladéktalanul jelezzék ezt háziorvosuknak és a köznevelési intézmény vezetőjének.

– Üdvözöltük az iskolánál korábban megtartott tesztelést, most is felelősséggel jöttünk, és bátran kijelenthetem, egy következő szűrésnél sem fogunk protestálni – hangsúlyozta Horváth Tamásné Betti, aki Tácon, a Gorsium Általános Iskolában tanít. – Jó szembesülni a bizonyossággal: egészségesen folytathatjuk hétfőtől a munkánkat.

A fehérvári Bóta Mihály, a József Attila Kollégium könyvtáros-tanára úgyszintén a felelősséget említi, mint ahogy Kiss Adrienn, a Zentai iskola technikai dolgozója is.

Az egyik mintavételi állomáson két pécsi egyetemistát (gyógytornász, illetve dietetikus hallgatót) faggattunk az önkéntességről: a soproni Kozári Dórát és a ráckevei Piróth Georginát. Mindketten szívesen vállalkoztak a feladatra, hiszik, segíteni tudnak a munkájukkal – mondták a maszk és a pajzs takarásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában