Az ünnepek előtti forgalom már nem három hétre oszlik el

2021.01.08. 20:00

A járvány alatt nőtt a csomagküldők terhe

Ahhoz, hogy az élet ne bénuljon meg, kulcsfontosságú a csomaglogisztikai tevékenységet végzők munkája. Nagy Péter ügyvezető velencei székhelyű céget irányít.

Tihanyi Tamás

Nagy Péter tudja, hogy nem lehet lazítani a szabályok betartásával

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Úgy tudom, az önökhöz hasonló cégek számára a karácsony előtti munka az év legnagyobb kihívása. Mennyire fokozta ezt a járvány?

– Valóban, nálunk a december kiemelt időszak a csomaglogisztikai területen, és erre valóban sokat „rátett” a koronavírus. Ezt csak azért nem lehetett decemberben annyira megérezni, mert lényegében az egész évet a több feladat jellemezte, leszámítva, hogy nyáron érzékeltünk egy kis visszaesést. Azonban már a tavaszi időszak azt hozta, mint a korábbi karácsonyok, sőt, kézbesített csomagok mennyiségében túlszárnyalta azt. De látszik egy másik tendencia is: az ünnepek előtti forgalom nem három vagy négy hétre oszlik el, hanem kiterjed már novemberre, azaz a november ugyanolyan erős hónap volt, mint ami egy-két éve a december.

Arányaiban ez mit jelentett?

– Az év utolsó két hónapja például októberhez képest másfélszeres mennyiségű feladatot jelentett, talán még többet.

A szigort önöknek is be kell tartani: azaz maszkban, kesztyűben történik a kézbesítés?

– Igen, erre nagyon odafigyelünk, mint ahogyan a járművek rendszeres fertőtlenítésére is. Most már nem kell aláírni semmit, a dokumentációt digitális módon a futár intézi, hogy ki lehessen zárni mindenféle testi kontaktust. A sofőrök erősen ki vannak téve a kockázatnak, hiszen a csúcsidőszakban naponta száz–százhúsz kézbesítést kell megoldaniuk, ilyenkor nagyon sok emberrel találkozik a futár, ezért nem lehet ilyen szempontból sem lazítani.

Nagy Péter tudja, hogy nem lehet lazítani a szabályok betartásával
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Sokan kiestek a munkából?

– Hála Istennek nem, nekünk nem volt fertőzött munkatársunk, csak amiatt kellett kivennünk a munkából egy-két személyt, mert a környezetükben előfordult a fertőzés. Sikeresek voltak azok az intézkedések, amelyek azt szolgálták, hogy kizárjuk az érintkezést az ügyfelekkel. Egyébként nem tudok olyan, a miénkhez hasonló feladatot végző cégről, ahol több megbetegedés előfordult volna.

A fegyelem a kulcsszó?

– Igen, következetességre kértük a sofőröket, de a raktárosokat, depósokat is. Tudja mindenki, hogy ez a saját érdekük, önmagukat és családjukat védik az intézkedések betartásával.

Önök elsősorban Fejér és Pest megyébe kézbesítenek. Honnan érkeznek csomagok? Vannak jellemző helyszínek?

– A világon mindenfelől érkeznek küldemények. A kínai szállítmány napi rutin, de az Egyesült Államoktól Japánig minden előfordul. Jellemző, hogy feltűnően megnövekedett a környező és más európai országokból érkező csomagok száma, látszik, hogy azok, akik személyesen hozták volna haza küldeményeiket, kénytelenek voltak csomaglogisztikai feladatokat végző cégek szolgáltatásait igénybe venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában