Eddig szinte semmijük nem volt a közterületekhez

2020.12.10. 14:15

Új időszámítás kezdődik Csurgón

Eddig nem volt szinte semmilyen eszköze az önkormányzatnak arra, hogy rendben tudja tartani a közterületeit. Szerda délelőtt megtörtént a közterület-fenntartó gépek hivatalos átadása. Az eseményen Temesvári Krisztián polgármester és Törő Gábor országgyűlési képviselő együtt vágta át a szalagot.

Palocsai Jenő

Szerdán délelőtt megtörtént a géppark hivatalos átadása

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A fehérvárcsurgói sporttelep melletti betonos területen sorakoztatták fel azokat a közterület-fenntartó eszközöket, melyek ma már elengedhetetlenek ahhoz, hogy a lakosság igényeinek megfelelően gondozzák és tisztítsák a község utcáit, tereit, nem feledve a külterületi részeket sem.

A 2020-as Magyar falu programnak köszönhetően valósulhatott meg ez a beruházás. A pályázatot már az új testület adta be a karbantartó gépek beszerzésére, mondta el kérdésünkre Temesvári Krisztián polgármester, hozzátéve:

– Erre nagyon nagy igény volt ezen a településen, ugyanis egyetlen 15 éves fűnyírónk volt eddig, és nincs a birtokunkban egyáltalán más eszköz, amellyel meg lehetne oldani a közterületek karbantartását.

Szerdán délelőtt megtörtént a géppark hivatalos átadása
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A korábbi helyzethez képest ez nem is fejlődés, hanem szinte forradalmi változás. Ezek a gépek már nemcsak a nyári, de a téli időszakban is nagy szolgálatot tesznek majd. A most átadott géppark lelke egy traktor, mely mindent képes szállítani és meghajtani. Tartozik a készlethez egy rézsűvágó, mellyel az árokszéleket tudják könnyedén karbantartani, illetve egy fűnyíró adapter is, amellyel a sík, illetve az enyhén lejtős területeket tudják kaszálni tavasztól őszig. A zöldhulladék kezelésére alkalmas ágaprító is nagy segítség lesz, éppúgy, mint a tolólap, amelyet a traktor elejére függeszthetnek fel, ha szükség van rá. Természetesen része a flottának egy billenős pótkocsi, hogy lehessen szállítani az eszközöket, illetve a munka során termelődő anyagokat, és van egy homlokrakodó is.

 

Temesvári elmondta: – A csütörtöki napon érkezik hozzá egy árokásó adapter is, két kanállal, amellyel majd az árkokat tudjuk tisztítani, karbantartani. Ez nem egy pótlás, hanem egy óriási űrnek a betöltése. A pályázat összege 15 millió forint volt, de hárommillió forintot még hozzátett az önkormányzat, hogy meglegyen minden eszköz, amelyre csak szükségünk lehet egy év során.

Arra a kérdésre, hogy ki fogja kezelni a gépeket, a polgármester elmondta, hogy két karbantartó van a településen, közülük az egyik jelenleg is főállásban dolgozik, de pályáztak falugondnoki pozíció támogatására is. Utóbbi lesz majd a felelős a külterületek karbantartásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában