az EFOTT-ot majdnem megtartották

2020.12.31. 14:10

Tanuszoda és vándorló óriáskerék, avagy ez történt a Velencei-tónál 2020-ban

A 2020-as évben is jelentős események történtek a tónál. Írtunk az EFOTT-ról, új kerékpárútról, színpadról és emlékházavatásról, átadták a Velencei-tóért díjat, és nagy erőkkel folytatódott a partfal-rekonstrukció is.

S. Töttő Rita

Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Új helyet keresett az EFOTT

Amíg még nem lehetett tudni, hogy lehetnek-e nyáron nagyszámú rendezvények, az EFOTT is reménykedett a Velencei-tónál. Ám a fesztivál szervezői új helyszínt kerestek. Januárban robbant a hír: Velencén nem támogatta a testület a magyar főiskolások, egyetemisták ötnapos szórakozását, Sukoró azonban szívesen fogadta az idén 45 éves rendezvényt. A nyárra persze kiderült: 2020-ban elmarad a program.

Velencei tókör az új kerékpárúttal

A Pázmándot Kápolnásnyékkel összekötő 5,6 kilométeres kerékpárút áprilisi átadásával egy félmaraton és egy nagy maratoni táv is teljesíthetővé vált a Velencei-tó körül. A Velencei-tó északi partján egy új kör jött létre ezáltal, amely csatlakozik a Velencei-tavat körülölelő kerékpárúthoz, mely Dinnyéstől Gárdonyon, Velencén, Kápolnásnyéken és Sukorón át Pákozdig további mintegy 29 kilométert, majd innen Székesfehérvárig 8,3 kilométert jelent.

Új kerékpárút jött létre, mely Pázmándot köti össze Kápolnásnyékkel
Fotó: FMH-archív / Pesti Tamás

Óriáskerék, ami vándorol a Velencei-tó partján

Még nyár elején történt, hogy egy vállalkozó mobil óriáskereket telepített a Velence Korzó területére. A létesítést azonban nem akceptálta az önkormányzat, így hát felszólította: június 12-ig vigye el onnan. Az üzemeltető állította: minden engedélye és talajterhelési vizsgálata megvolt hozzá, az önkormányzat pedig úgy vélte: több önkormányzati rendeletbe is ütközik a szórakoztató eszköz ottléte. Később mégis megegyeztek a felek: a szórakoztató eszköz arrébb került és maradhatott is a nyáron érkező vendégek örömére.

Újra önkormányzati fenntartású strand

Július elsejével, immáron önkormányzati üzemeltetésben, megnyitott a velencei Északi Strand. Bejáráson mutatta meg a Fejér Megyei Hírlapnak a város polgármestere, mi történt a strand áprilisi átvétele óta. A terület immáron az Északi Strand névre hallgat, amely éveken át Vízi Vár Strandként egy külső szolgáltató üzemeltetésében működött, s mely az EFOTT-nak is helyet adott 5 éven át. A terület átadása-átvétele nem volt viharmentes, erről beszámolt a hírlap korábban.

Csongor és Tündével nyitottak az Új színpadon

A Velencei-tavi kulturális élet palettáján jelent meg új színfoltként a nyáron átadott, a Vörösmarty-emlékház parkjában megálmodott és létrehozott Csajághy Laura Szabadtéri Színpad. A csonka nyári szezonban játszott közel tucatnyi előadás szinte mindegyike telt házzal zajlott. A járványhelyzet idején kifejezetten nagy előny volt a szabadtéri jelleg. Stílusosan Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjével kezdődött meg az előadások sorozata, melyet a Company társulatának előadásában láthatott a közönség. Ezt követte vígjáték, gyermekelőadás, balett-, operett-, népzenei és néptáncelőadások sorozata, szinte minden nyári hétvégén.

Átadták a Csajághy Laura Szabadtéri Színpadot, melynek előadásai telt házzal zajlottak egész nyáron
Fotó: FMH-archív / S. Töttő Rita

Fürdőzők kordonon innen és kordonon túl

Látványosan helyeztek ki kordonokat a gárdonyi szabadstrandként használt partszakaszon a nyár közepén. Az ok a partfal-rekonstrukció, a munkálatok azonban a nyár folyamán állnak ezen a területen, írta meg a hírlap júliusban. Akkor kiderült: a Velencei-tavi partfal-rekonstrukciós projekt munkálatai érték el addigra a szakaszt, ám a nyár folyamán nem végeztek munkálatokat a fürdőhelyeken. Csakhogy ez a terület nem számít strandnak, mivel az önkormányzat itt nem kérhette meg rá a kijelölt fürdőhelyekre vonatkozó kormányhivatali engedélyeket. A strandolók ettől függetlenül jöttek és fürödtek, amíg erre volt lehetőség. Kordonon innen és túl is.

Nyéki sörfesztivál és az első Velencei-tőért díj

Júliusban került sor az első nyéki sörfesztiválra, valamint az ehhez kapcsolódó sörmanufaktúra megnyitójára, melynek napján adták át a Velencei-tóért díjat a nyéki Halász-kastélyban. Idén Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, a Velencei-tavi partfal-rekonstrukciós projekt irányítója kapta a díjat, elismerve ezzel a tó fejlesztéséért és gazdasági felemelkedéséért végzett kitartó és maradandó tevékenységét. Az ünnepélyes díjátadót követően került sor drMáriás Cecília for president! című kiállításának megnyitójára.

Civilek petíciója a tóval kapcsolatban

Augusztusban adták át Gárdonyban, a városháza előtti téren a polgármesternek a petíciót azok a civilek, akik tenni akarnak a Velencei-tóért. Többek között olyan kívánságok voltak a listán, hogy kilométerenként le lehessen jutni a partra, hogy 500 méterenként legyenek kiépített helyek, ahol le lehet juttatni a vízi eszközöket a tó tükrére. A követelések között szerepelt, hogy alakítson ki az önkormányzat több parti horgászhelyet és a csónakkikötők is maradjanak meg. A petíció szerint minden 200 méterben kellene lennie egy szemetesnek, amit rendszeresen ürít majd a hulladékkezelő. Utóbbit felszólították, hogy teremtse meg a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét a városban. A civilek ragaszkodnak ahhoz, hogy 30 méteres sávban ne lehessen semmit építeni a partra, de voltak ennél vérmesebb kérések is, például, hogy az önkormányzat kisajátítással szerezze vissza a gárdonyiaknak a 2001 óta eladott ingatlanokat.

Kajak-kenu-központ épül Sukoró környékén

A nyáron robbant a hír: Sukoró térsége lesz a Kovács Katalin kajak-kenu-sportközpont új helyszíne. Ezt Gulyás Gergely miniszter erősítette meg a hírlap kérdésére.

Széchenyi-emlékérem és nem csak vadászkiállítás

A jótékonysági vadászatok tiszteletére alapított Széchenyi Zsigmond-emlékérmet október elején, sajtónyilvános eseményen mutatták be a közönségnek a Halász-kastélyban. Az első érmet Széchenyi Zsigmond özvegye, Hertelendy Margit kapta, aki személyesen is eljött az eseményre. Meghatódva, boldogan vette át a vadászíró felesége a férjéről elnevezett míves emlékérmet az alapítóktól. Nem sokkal később, ugyanitt megnyílt a Vadászfegyverek/Fegyvervadászok című nagyszabású kiállítás második etapja. Rendkívüli történelmi értékkel bíró, különleges gyűjteményi darabok kaptak helyet ezúttal is a tárlaton.

Vörösmarty Emlékház a költő gyerekkori helyén

Az idei év szeptemberében a 220 éve született Vörösmarty Mihályra emlékeztek Kápolnásnyéken, a Vörösmarty Emlékház avatásán, ahol ez alkalomból emlékérmeket bocsátottak ki, s felavatták a trianoni békediktátum aláírása előtt hazájáért védőbeszédet mondó gróf Apponyi Albert szobrát. Vörösmarty Mihály gyermekkorának helyszíne az az épület, mely félmilliárd forintos állami támogatásból újulhatott meg Kápolnásnyéken. A Vörösmarty Emlékházban megálmodott kiállítótér nemcsak a költő, de a ház kulturális, történelmi hátterét is színvonalas, modern kiállításon mutatja be.

Sportközpontot avattak Lovasberényben

Sportcsarnokot és orvosi rendelőt avattak novemberben Lovasberényben. A munkálatok összköltsége megközelítette a 130 millió forintot, melyből a sportcsarnok 99 246 000 forintba, az orvosi rendelő 28 553 000 forintba került. A munkálatok során elkészült mind a két épület homlokzati, födém- és tető-hőszigetelése. Új nyílászárókat építettek be, kialakítottak egy mozgáskorlátozott-mosdót, és a bejáratok akadálymentesítése is megtörtént. A fűtési rendszer korszerűsítése pedig nagyban hozzájárulhat majd a fenntartási költségek csökkentéséhez.

Tanuszoda és gimnázium Gárdonyban hamarosan

A gárdonyi városrészi központ kiemelt területén, a Csuka Csarnok mellett épülhet fel három-négy éven belül az új gimnáziumi épület és a tanuszoda – foglalta össze 2020 novemberében Tóth István, a város vezetője, kiemelve, hogy a két projekt kormányzati támogatással valósulhat meg a városban. Az iskola kapcsán hozzátette: a tervek szerint a Chernelből kiveszik a gimnazistákat, s indítanak egy négyosztályos gimnáziumi képzést a hatosztályos mellett. A másik nagy terv a gárdonyi járás tanuszodája, a tervezés megkezdődött.

Új tervek Gárdonyban: tanuszoda és iskola épül a jövőben
Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

Nemzetközi bajnokságra készülő sportklub

Az alig több mint egy éve alakult VVSC az idei évben sem tétlenkedett – megalapozta ugyanis egy szabadidős vízisportbázis terveit, melyhez nagy lépésnek számít az eddigi eszközeik mellé 2020 decemberében frissen beszerzett, direkt a klub számára készített új eszközpark. A Magyar Szabadidősport Szövetség 3 millió forintos támogatásának köszönhetően öt profi szabadidős – egy kettes, egy gyermek- és három egyszemélyes – kajakot vásárolhatott a sportklub. Az egyesület életében jelentős változás várható a közeljövőben, ugyanis sup szakosztályt hoznak létre. A klub célja ugyanis a szabadidős tevékenységek összefogása a sup sportágban, amely egy kifejezetten feltörekvő sportnak számít ma Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában