Új forgalmi renddel

2020.12.12. 07:30

Soponya: új forgalmi rend a kislángi útnál

Soponyán, a kislángi út forgalmi rendjének megváltoztatására már évekkel ezelőtt felmerült a lakossági igény. Az úton az elmúlt pár évben tapasztalható forgalomnövekedés, sebességnövekedés különösen indokolttá tette a forgalmi rend szabályozásának újragondolását elsősorban baleset-megelőzési okok miatt.

V. Varga József

Stop! Megváltozott a közlekedési rend, figyelni kell! Fotó: PT / FMH

Az igazi problémát az okozta, hogy az autósok többsége Kisláng felől érkezve az Árpád köz irányába a jobbkéz-szabályt, illetve az egyenesen tovább haladásnál a Kivéve célforgalom táblát figyelmen kívül hagyva nagy sebességgel hajtott be az érintett útszakaszra – mondta el lapunk érdeklődésére Szücs Norbert polgármester.

Ebből kiindulva került ki az útra, az Árpád köz kereszteződésébe a Stop tábla a hozzá tartozó útburkolati jelzéssel és előjelző táblákkal (Forgalmi rend változás és Elsőbbségadás kötelező 150 méter táblák). S ezzel egyidejűleg megszüntették az Árpád utcában mindkét irányból a Kivéve célforgalom korlátozást azért, hogy a közben megnövekedett forgalmat két irányba tudják terelni.

– A közösségi oldal posztja alatt megjelent kommentek is mutatják, hogy sajnos nagyon sokan nem voltak tisztában az eddigi KRESZ-szabályokkal, hiszen a jobbkéz-szabály miatt egy beláthatatlan kereszteződésnél eddig is meg kellett volna állni. Az igazat hozzátéve, egyenesen eddig is csak az engedéllyel rendelkezők hajthattak volna tovább, azaz Kisláng felől érkezve az Árpád köz irányába jobbra kellett volna fordulniuk. Eddig nagyon nagy szerencsénk volt, hogy az évek alatt megszokásból arra közlekedők nem találkoztak olyan gépjárművezetővel, aki ismerte volna a jobbkéz-szabály fogalmát. A kihelyezett Stop táblával tulajdonképpen a KRESZ ismeretének hiányát orvosoltuk – folytatta a faluvezető.

Mielőtt a képviselő-testület a végleges forgalmi rendről döntést hozott, lakossági fórumot tartottak, ahol megjelentek az érintett utcák lakosai, továbbá a rendőrség illetékesei. A fórumot a polgármester hívta össze és vezette le, melynek végén a lakók egybehangzóan a később a képviselő-testület által elfogadott, a már fentebb említett megoldás mellett döntöttek.

Stop! Megváltozott a közlekedési rend, figyelni kell!
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az új forgalmi rend 90 napos próbaidővel működik, mely után egy ismételt lakossági fórumon döntenek majd a további szükséges intézkedésekről a lakók igényeinek megfelelően, mely igények alapján elsődleges szempont az egyirányúsítás.

Ezzel egy időben sor került a Petőfi köz egy szakaszának zsákutcává nyilvánítására, és a Petőfi köznek a Malom-csatornát összekötő útszakasz fizikai akadállyal történő lezárására, mely azt akadályozza meg, hogy a Petőfi közről a Malom-csatorna szakaszára közvetlenül rá lehessen hajtani gépjárművel. Ez a változtatás sem előzmények nélküli.

Az érintett két útszakasz az önkormányzat tulajdonát képezi, s ily módon, mint az út kezelője rendelkezhetett a forgalmi rend megváltoztatásáról. A kihelyezett táblákat erre szakosodott külsős cég készítette, azok mindenben megfelelnek a hatályos jogszabályi előírásoknak.

– Hangsúlyozni kell, hogy a forgalmi rend változtatására vonatkozó igények, és ezek alapján a képviselő-testület erre vonatkozó döntése a forgalmi, közlekedési viszonyok helyi alakulásának függvénye – tette hozzá Szücs Norbert. – Amennyiben az önkormányzat hivatalból tapasztalja a falu valamely részén a forgalmi rend megváltoztatására vonatkozó igényt (vagy ezt helyi szinten jelzik), minden esetben megvizsgáljuk az adott helyzetet, és alaposan körbejárva azt, hozzuk meg döntésünket. Ez utóbbi két esetben is így tettünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában