Főként logisztikai feladatok ellátásában segítenek

2020.12.09. 09:38

Örülnek székesfehérvári katonáink jelenlétének Ajkán

Előfordul, hogy napi kétszáz fős betegforgalom mellett segítik a járóbeteg-ellátást az ajkai Magyar Imre Kórházban a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái.

Tihanyi Tamás

Az ajkai kórházban is segítenek az MH 43. ezred katonái

Fotó: Toldi Miklós

A közel húsz egyenruhás zömmel logisztikai feladatokban – betegirányításban, csomaghordásban – segédkezik, de a testhőmérséklet-mérésben is otthonosan mozognak már, csakúgy, mint egy-egy folyosó zárásában, ha az intézménybe koronavírusos beteg érkezik – tájékoztatta lapunkat Gyimóthy Levente, az alakulat kommunikációs tisztje.

Podhorszki Balázs törzsőrmester a kórház portáján teljesít szolgálatot, besegítve a biztonsági személyzetnek. Lázat mér, csomagot hord a különböző osztályokra és tájékoztatja a gépjárművel érkezőket. Szikra István Róbert főtörzsőrmester szerint merőben más életforma a kórházi szolgálat, mint a laktanyai. Ő is, mint bajtársa, úgy látja, sikerült elfogadtatni magukat a kórházi dolgozókkal és a betegekkel. Csortos Attila őrnagy kórházparancsnok kiemelte: a katonák által végzett munka korábban az egészségügyi dolgozókra és a biztonsági szolgálatra hárult. Mint mondja, a legtöbben a logisztikai ágazatban segítik ki a kórházi dolgozókat. Az intézmény irányítói alapvetően örülnek a katonák jelenlétének, hiszen látják, hasznosan tevékenykednek a honvédek.

Az ajkai kórházban is segítenek az MH 43. ezred katonái
Fotó: Toldi Miklós

Közben ötvenkilenc katona és honvédelmi alkalmazott adott vért az alakulat kilencvenkettedik alkalommal megszervezett véradásán a Tombor István sportcentrumban. Az akcióra nem csak az ezredtől érkeztek – tudtuk meg –, több önkéntes jött el a Magyar Honvédség Parancsnokságától és az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljtól is. Közöttük akadt, akinek ezt volt az első véradása, de olyan is, aki immár kilencvenkilencedik alkalommal adott vért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában