Fizetnek vagy más körhöz csatlakoznak?

2020.12.29. 07:00

Mi lesz az orvosi ügyelettel Enyingen?

Hogyan tovább központi orvosi ügyelet? A szolgáltató drasztikus díjemelést lebegtet – lenyelik vagy más körhöz csatlakoznak? Viplak Tibor, Enying polgármestere levelet írt a miniszternek, és a térség országgyűlési képviselőjét is megkereste.

V. Varga József

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Önkormányzatunknak élő szerződése van az ügyelet szervezőjével – szögezte le a Hírlap érdeklődésére a városvezető. – A környéken mindenhol az Emergency Service Kft. végzi a szolgáltatást, amely jelentős előnyt biztosít számára, a településeknek azonban szűk mozgásteret jelent.

A szolgáltató azzal kereste meg Enying, Lajoskomárom, Mezőkomárom és Szabadhídvég önkormányzatát, hogy jelentős áremelésre készül az enyingi központi orvosi ügyelet tekintetében. A jogszabály értelmében 40 ezer fő ellátására elég 1 orvos, az enyingi ügyeleti kör alig haladja meg a 10 ezer főt, így nem lehet rentábilisan fenntartani, ezért szükséges a díjemelés.

A környező települések polgármesterei jelezték: szeretnék, ha nem változna semmi, azonban nem hagyhatják figyelmen kívül, ha maradnak, a jelenlegi ár két és félszeresét kell kifizetniük, amit nem tudnak vállalni, így más településen kívánják a szolgáltatást igénybe venni.

A jelenlegi helyzetben, ha marad az ügyeleti központ Enyingen, a város önkormányzatának, a többi település nélkül, a jelenlegi díj 264 százalékos emelését kell elviselnie. Miközben, ha a szolgáltatás 10 kilométerrel távolabbra kerül, akkor 18 százalékos csökkenésről lehet beszélni.

– Jól tudjuk, a biztonság, az egészség nem mérhető pénzben, de látható, hogy a 40 millió forintos pluszkiadás a közpénzekkel való felelős gazdálkodás szempontjából nem megengedhető, nem vállalható, de a legnagyobb jóindulattal ki sem gazdálkodható – fejtette ki Viplak Tibor. – Ez az összeg például a bölcsőde költségvetésének nagy részét kitenné, és az enyingiek biztonságát továbbra is garantálni tudja a helyben működő mentőállomás.

A járvány miatti vis maior helyzet különösképpen megnehezítette a város működését, sok tekintetben kiszolgáltatottá téve az önkormányzatot – folytatta az elöljáró. Látható, hogy az ügyeletek forgalma nagymértékben csökkent az elmúlt időszakban, illetve az orvosi bérek emelése is inkább afelé mutat, hogy ezt a szférát is racionalizálni szükséges.

– A helyzet súlyosságát felmérve, illetve a központi ügyeletek államosítási törekvéseiről szóló sajtóhírekkel szembesülve, levelet fogalmaztam meg Kásler Miklós miniszternek címezve, és megkerestem Varga Gábort, térségünk országgyűlési képviselőjét. Mindkettőjüktől az ügyeletek további sorsáról érdeklődtem, feltárva, hogy a jelenlegi rendszer pénzügyileg nem tartható fent, mindenképpen állami beavatkozásra van szükség, amely szakmai alapon dönti el az orvosi ügyeletek sorsát.

Válasz, tájékoztatás még nem érkezett – tudtuk meg az enyingi polgármestertől, de a fejleményekre heteken belül reagálni kell, hiszen a váltást január végéig meg kell lépni.

Átalakulóban a rendszer

Amint megtudtuk: mind a régióban, mind országos szinten átalakulóban van az egészségügyi rendszer, melynek az alapellátás körébe tartozó háziorvosi ügyeleti ellátás is szerves részét képezi. A rendszer fenntartása hazánkban az önkormányzatok feladata, melynek nagyrészt feladat átadás-átvételi szerződések keretében, szolgáltatók közreműködésével tesznek eleget. A rendszer működtetése szakemberek hiányában egyre nehezebb, mely nehézséget a vírushelyzet is jelentősen felgyorsított.

– Az elmúlt három-öt évben jelentősen emelkedtek az ügyeletben dolgozók bérköltségei, melyek az orvosok és ápolók bérezését is magukba foglalják. Mindez odáig vezetett, hogy a kisebb ügyeleti rendszerek, melyek 10 és 15 ezres lakosságszám ellátására jöttek létre, egyesülni kénytelenek a szomszédos területek ügyeleteivel – mondta el lapunknak Rus János, az esetünkben érintett társaság, az Emergency Service Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

A többi település nélkül Enyingnek a jelenlegi díj 264 százalékos emelését kellene elviselnie
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő finanszírozása mellett – melynek összege régen emelkedett – a hatékony működést kisebb önkormányzati befizetéssel oldják meg. Az összevonásokkal ugyanakkor nem sérülnek a betegellátásra, a működésre előírt jogszabályi rendelkezések, az engedélyező hatóságok ugyanis a szabályok szigorú betartását követelik meg az ellátóktól.

Polgárdi lehet a megoldás

Enying és a környező települések esetében az Emergency Service Kft. 2014 januárjától működteti az ügyeleti ellátást, és biztosítja az ellátást a régióban.

– A finanszírozással kapcsolatos probléma ügyében már 2019 novemberében felvettük az önkormányzatokkal a kapcsolatot, jeleztük, hogy az ügyeleti ellátás támogatása, a veszteséges működés elkerülése érdekében, módosításra szorul ahhoz, hogy az ellátást folyamatosan fenn tudjuk tartani – folytatta Rus János doktor. – Sajnálatos módon, az elmúlt időszak nehézségeire való tekintettel nem tudtunk egyezségre jutni, az önkormányzatok a költségek kiegészítésére nem biztosítottak pluszforrást.

Dég 2020 szeptemberében kivált az ügyeleti ellátásban részt vevő önkormányzatok köréből, mely a lakosságra jutó finanszírozási összeg hiányát is magával vonta. Ebből adódóan az ellátást továbbra is igénybe vevő önkormányzatok költsége tovább emelkedne.

– Tekintettel arra, hogy az Emergency Service Kft. már jelentős veszteséggel üzemeltette az ügyeleti ellátást, idén ősszel ismét elindította a rendszer átszervezésére irányuló folyamatot, mely a jelenlegi helyzethez vezetett, azaz az Enyingen kívüli önkormányzatok a jelentős díjemelés helyett a polgárdi ügyeleti rendszerrel történő egyesítés mellett döntöttek – emelte ki az ügyvezető.

A polgárdi orvosi ügyeleti rendszer az elmúlt időszakban stabil finanszírozással rendelkezik, nagyobb térséget képvisel, melyeknek köszönhetően az ellátás folyamatos, stabil, és működtetése minden előírásnak megfelel.

– Társaságunk jó partneri kapcsolatot ápol mind az enyingi, mind a polgárdi önkormányzattal, valamint az ellátásban részt vevő települések önkormányzataival, s a kialakult helyzetre olyan megoldást igyekeztünk találni, amely az ellátásban részt vevők érdekeinek megfelelően zavartalan ellátást biztosít a nagyobb térség lakosságának – tette hozzá az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában