még nem hoztak döntést

2020.12.07. 07:10

Megváltozhat a háziorvosi ügyelet rendje Abán

Bőle Pál kálozi háziorvos, az abai sürgősségi ügyelet egyik meghatározó munkatársa az abai székhelyű ügyelet megszüntetését kezdeményezi – áll Aba facebook-oldalán.

Korondy Tamás

Ebben az épületben a szakrendeléseken túl a háziorvosi ügyelet is működik. Vajon mi lesz a sorsa?

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mint megtudtuk, november elején indult el az abai székhelyű kistérségi orvosi ügyelet 2021. évi finanszírozásáról szóló egyeztetés, melyet az Emergency Service Kft. kezdeményezett. Ezzel a céggel van szerződése Káloz, Soponya, Sárosd, Sárkeresztúr, Sárszentágota és Aba önkormányzatának is az orvosi ügyelet működtetésére. Az érintett önkormányzatok levelet kaptak a napokban Bőle Páltól, aki úgy fogalmazott: „Amennyiben az ügyeletet jelenlegi formájában kívánják tovább működtetni, úgy más székhely kialakítása mindenképpen megfontolandó.”

Az orvos nyilvánosságra hozott leveléből az is kiderül, a sárbogárdi ügyelet vonatkozásában a lakosságszám alapján fizetett önkormányzati hozzájárulás alacsonyabb, mint az Abán tervezett, ami tovább csökkenhet az említett három község (Sárosd, Soponya és Aba – a szerk.) csatlakozását követően. Ezt az információt egyébként az abai vezető is megerősítette, ám kiemelte, a döntés az Emergency Service Kft. kezében van.

Ebben az épületben a szakrendeléseken túl a háziorvosi ügyelet is működik. Vajon mi lesz a sorsa?
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az egyeztetés még most kezdődött, döntést még nem hoztak az önkormányzatok. A kiindulási javaslat az Emergency Service Kft. részéről a jelenlegi ügyeleti rend megtartására vonatkozik, egy jelentős szolgáltatásidíj-emelés mellett – tudtuk meg Mikula Lajos polgármestertől, aki hozzátette, a probléma azzal van elsősorban, hogy kevés ember él a mostani körzetben.

– A legalább 25-30 ezer embert ellátó körzetek működtethetők olcsóbban. A mi körzetünkben nincs ekkora lakosságszám, ezért kerül így 9,8 millióba évente az önkormányzatunknak az ügyelet – derül ki egy bejegyzésből a polgármester álláspontja, amit lapunknak is megerősített.

Mint ismeretes, Aba az ügyeleti ellátás működéséért havonta 722 ezer forintot fizet, míg az Emergency Service Kft. javaslata alapján ez az összeg tovább nőne – a 2021. évben 989.000 forint lenne havonta, ami alapján már évente 11,8 millió forintot kellene kifizetni a lakosság által rendszeresen kritizált orvosi ügyeleti ellátásért. Az ügyben telefonon kerestük az ügyeletet működtető céget, ahonnan mára, hétfőre ígértek választ. Az ő álláspontjukat is közöljük természetesen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában