Koronavírus Fejérben

2020.12.04. 07:15

Megmarad az idősek vásárlási idősávja – Gulyás Gergely válaszolt az FMH kérdésére

Az időseket segítő idősáv újbóli bevezetésének egyértelműen pozitívak a tapasztalatai – válaszolta a Fejér Megyei Hírlap kérdésére a Kormányinfo sajtótájékoztatón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető minisztert arról kérdeztük, vizsgálták-e az intézkedés hatását és marad-e továbbra is az idősáv?

Osváth Sarolta

Gulyás Gergely szerint az idősek érdekében mindannyiunknak el kell viselnie a kétórás vásárlási korlátozást

Fotó: MI

Lapunk felvetésére, hogy a közösségi oldalak tele vannak panaszokkal, miszerint délelőtt konganak a boltok az ürességtől, csak néhány nyugdíjas használja ki ezt a lehetőséget, délután viszont a korábbinál is nagyobb tömeg van a boltokban, azaz a fertőzés veszélye akár még nagyobb is lehet a korábbiaknál, Gulyás Gergely miniszter kifejtette: – Tavasszal az volt az egyetlen kritika az akkori idősávokkal kapcsolatban, hogy a 65 éven felüliek a számukra kijelölt időn kívül nem tudtak vásárolni. Most úgy látjuk, az a két óra, ami csak és kizárólag a 65 év felettiek számára van fenntartva, fokozott védelmet biztosít, de emellett a további vásárlási lehetőségekből sincsenek kizárva.

Gulyás Gergely szerint az idősek érdekében mindannyiunknak el kell viselnie a kétórás vásárlási korlátozást
Fotó: MI

– A kormány vizsgálta az intézkedés hatását és összességében pozitívnak találta a tapasztalatokat. Így egyelőre nem kíván változtatni, marad az idősek kétórás idősávja – jelentette ki. Hozzátette: A 65 év alattiaknak nyilvánvalóan korlátozást jelent, hogy 9–11 óra között nem tudnak vásárolni. De meg kell nézni a járványügyi adatokat: Magyarországon a koronavírus-fertőzés következtében eddig elhunytak átlagéletkora meghaladja a 75 évet! Így aligha lehet kétségünk afelől, hogy az időseknek most, a járvány várható tetőzésekor különleges védelemre van szükségük. Úgy gondoljuk, hogy a kétórás vásárlási korlátozás okozta kellemetlenséget mindannyiunknak érdemes elviselni annak érdekében, hogy az idős emberek egészségét a lehető legnagyobb mértékben megóvjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában