A lehalászások óta folyamatos az igény

2020.12.19. 07:30

Karácsonykor ugrásszerűen megemelkedik a vásárlói igény a halra

Nem csoda, hiszen régi hagyomány, hogy előkelő helyet foglalhat el ez a húsféle az ünnepi asztalokon.

Palocsai Jenő

A Dinnyési Halgazdaságnál is kevesebb lett a hal, viszont nagyon jó minőségű Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A jelenlegi halértékesítésről, a megtermelt húsok minőségéről Szabó Krisztiánt, a Dinnyési Halgazdaság vezetőjét kérdeztük. A szakember elmondta: – Országos szinten az a tapasztalat, hogy az aszály meg a viharos nyár miatt kevesebb lett a hal a vártnál, így sokan csalódtak, többek között mi is. Nekünk is volt problémánk a vízellátással a nyáron, így nekünk is kevesebb lett a hal, mint szokott. Mint megtudtuk, a halminőség biztosan jó, hiszen aszályos időszakokban a gazdák óvatosabban etetnek, kímélik a piacra szánt halat, mert az emésztéshez sok oxigén szükséges, ám kevés vízben az oxigén is kevesebb. Mivel nem etettek annyira, ezért nem is zsírosak a halak.

A Dinnyési Halgazdaságnál is kevesebb lett a hal, viszont nagyon jó minőségű
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Sokan már az őszi időszakban, a lehalászás idején megveszik előre a karácsonyi asztalra való halhúst, így folyamatos az érdeklődés. Dinnyésen péntekenként várják az érdeklődőket a tavak mellett, és áraik az országos árakkal együtt mozognak. Szabó Krisztiántól megtudtuk azt is, hogy jelenleg a piacon 1000–1300 a ponty, 2500–2800 forint között kapható a szürke harcsa, és 700 forint körül mozog a kárász ára. Az már megszokott, hogy az ősztől év végéig tartó időszakban adják el a haltermelők a teljes évi mennyiség felét, ám az újdonság, hogy húsvét idején már nincs olyan nagy kiugrás a vásárlásban, pedig valaha kis karácsony volt a tavaszi ünnep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában