Búcsúzunk

2020.12.02. 07:10

In memoriam: Muskovits István (1939–2020)

Muskovits István (1939–2020)

Muskovits Istvánnak, Dég község nagy tiszteletre méltó díszpolgárának nyolc évtized adatott meg. Kiemelkedően jelentős munkájával, egész életművével és példamutató magatartásával, emberségével érdemelte ki a díszpolgári kitüntetést 2003-ban. Székesfehérváron született. A tanítóképző után Vajtán kezdett tanítani. A Pécsi Tanárképző Főiskolán szerzett matematika–fizika szakon tanári diplomát. 1966-tól Dégen élt és alapított családot. Előbb az általános iskola, majd később az általa létrehozott Általános Művelődési Központ igazgatója volt. Az ő vezetése alatt vette fel az általános iskola Dr. Kovács Pál nevét. Megyeszerte elismert matematika szakos tanár volt. A matematikai és pedagógiai módszertani tudományokban kiemelkedő teljesítményei voltak. Előadásokat tartott, publikációi jelentek meg szaklapokban. Szívvel-lélekkel tanította az ifjú generációt. A Fejér Megyei Önkormányzat munkásságát Németh László-díjjal ismerte el. Szívének legkedvesebb kitüntetés a Gyermekekért Érdemérem volt.

Községünk közéletéből is kivette a részét, minden, a fejlődést elősegítő kezdeményezést támogatott. Közel a nyugdíjas éveihez autodidakta módon elsajátította a számítástechnika tudományát, olyan szinten, hogy ő maga képezhette ki a község, a környező települések tanárait, lakótársait. Létrehozta az oktatási intézménye honlapját, és igényes CD-t szerkesztett a községéről.

Példamutató emberi magatartása nem volt soha kétséges. Mindig az emberek iránti alázat vezette, értük élt és dolgozott. Generációk példaképévé vált. Ő volt az, aki egész munkásságát Dég érdekeinek vetette alá, érte élt és munkálkodott – „nem középiskolás fokon”. Fájdalommal a szívemben búcsúzom Tőled magam és minden dégi lakótársam, volt tanítványaid, kollégáid és ismerőseid nevében.

Verebics Géza

Muskovits István (1939–2020)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában