minden, amit tudniuk érdemes

2020.12.19. 15:30

Hitelmoratórium – Kik élhetnek januártól a halasztás lehetőségével?

Ez év márciusában bárki élhetett a hiteltörlesztés halasztásának lehetőségével. 2021. január 1-től azonban szűkül azon személyek és vállalatok köre, akik továbbra is igényelhetik a törlesztés felfüggesztését.

Baráth Eszter

2021. június 30-ig hitelfelmondási tilalom is segíti az ügyfeleket Illusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Az új év első napjától a gyermeket váró, vagy nevelő szülők, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, illetve a közfoglalkoztatottak azok, akik választhatják a moratórium alternatíváját. A bankok arra kérik ügyfeleiket, ha a felsorolt csoportok valamelyikébe tartoznak és továbbra is halasztani kívánják a törlesztést, rövid időn belül jelezzék szándékukat.

Ha továbbra is halasztást kérünk, keressük meg bankunkat

A gyors értesítésre azért van szükség, mert a legtöbb esetben a törlesztőrészlet rögzített havi utalás formájában kerül befizetésre, amelyek január első napjával automatikusan elindulnak. A jogosultságot minden esetben bizonyítani kell. A munkanélküli igénylőknek például október 1. után kiállított álláskeresési járadékot megállapító határozatot kell felmutatniuk. A közfoglalkoztatottak 2020. január első napját követően hatályba lépő szerződéssel, a nyugdíjasok pedig nyugdíjas-igazolványukkal igényelhetik a további halasztást. A gyermeket várók és nevelők többek között születési anyakönyvi kivonattal vagy a várandósság 12. hetének betöltését igazoló orvosi dokumentummal fordulhatnak bankjukhoz. A moratóriumra való jogosultság igazolásához szükséges hivatalos iratokról a hitelt nyújtó bankok részletes tájékoztatást adnak. A vállalkozások esetében még nem született döntés arról, pontosan kik halaszthatják tovább a felvett kölcsönök törlesztését, de várhatóan azok a vállalatok nyújthatják be ez irányú igényüket, amelyeknek bevétele jelentősen csökkent. A hitelmoratóriumra irányuló új törvény értelmében az elhalasztott tartozásokra nem lehet kamatos kamatot felszámolni.

2021. június 30-ig hitelfelmondási tilalom is segíti az ügyfeleket Illusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A hátralévő törlesztőrészletek megtérítésére a futamidő meghosszabbításával, a terhek egyenlő elosztásával kell lehetőséget biztosítani.

2021. június 30-ig viszont hitelfelmondási tilalom is segíti az ügyfeleket. Ez azon személyeknek szól, akik az új évben nem vehetik igénybe a moratóriumot, de nem tudják törleszteni hitelüket. Ebben az esetben a bankoknak szerződésmódosítással kell megpróbálniuk alternatívát nyújtani ügyfeleiknek. A megyénkben is dolgozó Bőle Norbert független hitelközvetítő elmondta, tapasztalatai szerint sokan vannak, akik egyáltalán nem éltek a hitelmoratórium alternatívájával. Ugyanakkor ügyfélkörében több olyan személy is van, akiknek nagy segítséget jelent a további halasztás lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában