december 16.

2020.12.07. 07:15

Fejér évfordulós emlékei – Húsz évvel ezelőtt Kati néni még engedélyre várt

Nézzük, hogy mi történt az elmúlt évtizedekben december 5-én Fejér megyében.

Héjj Vivien

Forrás: Pixabay.com

Kati néni engedélyre vár

A fenti címmel jelent meg írásunk az éppen húsz évvel ezelőtti lapszámban. Az eredeti tervek módosítása után ezen a napon avatták volna fel a felsővárosi fertályosnak emléket állító szobrot, azonban a szükséges engedélyek hiánya miatt még mindig nem kerülhetett a helyére Kocsis Balázs szobrász-restaurátor azóta kultikussá vált szobra. A fehérvári önkormányzat azt akarta, Kati néni a Liszt Ferenc utcán álljon, az egykori Forintos áruház épületéhez közel, ám a műemlékvédelmi hivatal ehhez nem járult hozzá. A Városszépítő és Városvédő Egyesület azt javasolta, a szobor az Alba Plaza előtti tér Liszt Ferenc utca felé eső részére kerüljön, az alkotó viszont a Liszt Ferenc utca elejére szánta a művet.

Fa Nándor küzdelme

1990. decemberében ezen a napon lapunk hasábjain jelent meg, hogy a Föld körüli vitorlásversenyen résztvevő Fa Nándor a második szakasz elején kitűnő pozíciót foglalt el, a fehérvári hajós az élmezőnyben vitorlázott. A baj azonban bekövetkezett: az Alba Regia mindkét kormánya eltörött, ennek következtében a hajó kormányozhatatlanná vált, csak vitorlákkal lehetett irányítani. Mindemellett száz kilométeres széllel és faggyal is meg kellett küzdenie Fa Nándornak.

Négyezer jelentkező

20 évvel ezelőtt a decemberi lapban beszámoltunk arról, hogy a megyéből több mint négyezer diák jelentkezett a Fejér Megyei Hírlap által meghirdetett Legyél te is a legjobb helyen! elnevezésű hatfordulós vetélkedőre. A sárszentmiklósiak nem bízták a véletlenre, 25 csapattal szálltak ringbe a győzelemért, ám a jelentkezések tekintetében a Gróf Széchenyi Műszaki Szakközépiskola vitte a prímet, ugyanis az intézmény 35 csapattal nevezett lapunk helyismereti versenyére.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában