Írják ezt is, azt is, nekünk Fejér a tetsző

2020.12.24. 07:05

Az első karácsonyfa állításának históriája

„Ezt követően minden évben elmegyünk egy-egy fenyőágért Martonvásárra, mert minden évben van és lesz karácsony.”

Szanyi-Nagy Judit

Fenyőággyűjtés a „szomszédból”

Fotó: Pálinkás István

Írta meg az előbbi gondolatokat lapunknak Pálinkás István. No de nem csak ezért érdemes Martonvásárra fenyőért látogatni, hanem azért is, mert ugyanebből a levélből úgy értesültünk (és néhányan a mendemondák útján úgy tudják): Magyarországon az első karácsonyfát Brunszvik Teréz grófnő állította a Fejér megyei Martonvásáron lévő birtokán, 1824-ben. Máshol persze mást is olvasni: ugyanezzel a dátummal a pesti Krisztinavárost megjelölve találunk ilyen történetet a világhálón.

Fenyőággyűjtés a „szomszédból”
Fotó: Pálinkás István

Bármi legyen is az igazság, az tény: Brunszvik Terézia 1828-ban alapította az első kisdedóvót – mai nevén: óvodát. Ez azért is lényeges mozzanat, mert Pálinkás István és Czobor Imre Fidesz-elnökök Rácalmásról Martonvásárra látogatva olyan hagyományt kívánnak teremteni, amely a kisgyermekek emlékezetébe is bevésődhet Brunszvik Terézia grófnő „csodáinak” teremtése által.

Ugyanitt külön érdekességként megjegyezzük: a karácsonyfa első említése a szépirodalomban 1854-ben történt, Jókai Mór A koldusgyermek című, karácsonyi tárgyú elbeszélésében. A szokás, ha más részlet vitatott is, de úgy tűnik, hogy valóban a 19. században jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában