Koronavírus Fejérben

2020.12.02. 07:00

Tízezrekkel kerül többe a Covid miatt elhunytak temetése

A Covidban elhunytak temetését jelentős plusz költség terheli – osztotta meg értesülését a Hírlappal kedden egymástól függetlenül két olvasónk is.

V. Varga József

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az összeget nem tudták, tőlünk firtatták, hogy mégis, forintban mennyit jelenthet mindez. A válasznak mi sem voltunk birtokában: nyomozásba fogtunk.

Botorul abban bíztunk, hogy telefonon felhívunk néhány megyei temetkezési vállalkozást, megérdeklődjük a listaárakat, és megkapjuk a kellő válaszokat. Nem így történt.

A 22-es csapdájában...

Fejér megye északi, középső és déli részén kíváncsiskodtunk, dűlőre mégsem jutottunk. Titok ez? – érdeklődtünk tisztelettel. Nem, de nem mondják el! – kaptuk meg sorra. Sőt, néhányan még melegebb éghajlatra is elküldtek bennünket.

Az egyik irodában mobilszámot adtak, azon hívjuk az illetékest. Megtettük. Persze onnan újra az irodai telefonszámra irányítottak bennünket. Tipikusan: a 22-es csapdájának tűnt az egész.

A másik helyen is egy mobilszámmal szolgáltak, hogy ott kaphatunk felvilágosítást, de a számon a cég halottkísérője jelentkezett. Ő árakat nem tud, közölte, de a temetések során a kellő előírásokat betartják.

– Valóban jelentkezik többletköltség a Covid-érintettséggel elhunytak esetében, azonban a városgondnokság és az önkormányzati tulajdonú FMÖ temetkezési társaság ezt a plusz költséget nem hárítja át a gyászoló családra, így nálunk nincs áremelkedés a Coviddal kapcsolatban – mondta el lapunknak Bozai István, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ügyvezetője.

Arról, hogy a magántulajdonú kegyeleti szolgáltatók hogyan járnak el, nincs információja – tette hozzá az ügyvezető.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nincs kétség, vannak pluszköltségek!

Egy magát megnevezni nem kívánó temetkezési társaság tulajdonosa annyit elárult: a plusz költségek a kötelező feladatokból, a védőfelszerelések használatából, valamint a fertőtlenítésből adódnak.

A költségeket az is befolyásolja – így egy másik illető –, hogy az adott temetés hamvasztásos vagy koporsós, mely település (város vagy falu) melyik temetőjében, milyen sírba helyezik az elhunytat, a hozzátartozók milyen kegyeleti kellékeket választanak, milyen szertartást kérnek.

Egy harmadik cég vezetője megkönyörült rajtam, és némi huzavona után elmondta: a temetkezési vállalkozások egyes részköltségei – a központilag elrendelt óvintézkedések miatt – akár a kétszeresére is növekedhetnek, csaknem 40 ezer forinttal megemelve a végösszeget.

A Covid-19 megbetegedésben elhunytak temetésének különleges szabályait egyébként a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje veszi sorra. A többi között kitér arra, hogy fertőzött elhunyt esetén a koporsós temetés alternatívájaként a hamvasztást javasolják; az új koronavírusban elhunytak szállítása során a fertőző betegeknél használandó védőfelszerelést kell alkalmazni; az elhunyt szállítását követően a kocsit azonnal fertőtleníteni kell, amelyről naplót is vezetni kell. Az eljárásrendben a temetés költségeiről nem esik szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában