Évösszegző

2020.12.30. 11:30

A mandarin nyelven énekelt duettől a betlehemi jászolig – Visszatekintés Polgárdi és környéke 2020-as évére

Mit is írtunk a térség településeiről, az ott élő emberekről a lassan mögöttünk hagyott esztendőben? Melyet persze jórészt a járványhelyzet határozott meg, de azt most hagyjuk, csemegézzünk egyéb dolgokból, villantsunk fel más történeteket…

V. Varga József

Sárkeszi. Izabell doktornő a farsangi mulatságon

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Január

Polgárdi. Gabrieli-Kiss József mandarin dala. – A kalamárit és a rákot karácsonykor egy kis hazai kolbásszal egészítettem ki – árulja el a polgárdi illetőségű énekművész, aki Kínában koncertezett a Wiener Johann Strauss Waltzer Orchester társulatával. A zenekari darabok főként keringők, polkák, indulók voltak (Kék Duna keringő, Éljen a magyar, Radetzky mars), gesztusszámokkal és néhány kínai dallal megtűzdelve. Kolléganőjével, Farkas Erzsébettel főként Kálmán Imre és Lehár Ferenc operettjeiből válogattak (Csárdáskirálynő, A mosoly országa, Cigányszerelem), de énekelték Verdi: Pezsgő duettjét, természetesen olaszul. Az áriákat, duetteket egyébként nagyrészt németül adták elő, de volt, amit magyarul, sőt, mandarinul. – Képzeljék el mandarin nyelven a Cintányéros cudar világ duettet… – jegyzi meg kacsintva Gabrieli-Kiss.

Február

Csór. Fáklyás boszitánc! Boszorkányok gyülekeznek szombaton kora este a Csukánál. Negyedik éve már, hogy ők űzik el a telet a környéken. – CSAK! – lép elém váratlanul az egyik jó boszi, mikor hírét veszi, hogy a megyei Hírlap krónikása már Csete Krisztián polgármester közvetítésével is őt körözi a boszorkányos kavalkádban. Mármint Csóri Alkotó Közösség – a fő szervezők egyesülete ezt a nevet kapta a keresztségben. Elnökükkel, Bódis Veronikával hamarjában lefixáljuk az attrakció utáni randevút. A cifra karaván a sportcsarnokhoz indul, a rút kiszebábot ott vetik majd tűzre. A cédulák, minden bajunkkal és bánatunkkal, már most az asszonyság bögyében landolnak. – Pityukám, nehogy a három kívánságodat vesd papírra. Azokat majd a jó tündérnek – zrikálja komáját a kalapos.

Enying. A Csekonics-örökség. A hatalmas Csekonics-vagyon részben a család zsombolyai uradalma nyomán eredeztethető. A 19. és a 20. század fordulóján született a család nevét máig fenntartó mondás: Nem vagyok én Csekonics! – mondta a pesti ember, ha nagyobb költekezésre noszogatták. Folytatódik az enyingi emlékévek sorozata, az idén a Csekonics-család kerül fókuszba. A nyitó ünnepséget csütörtökön este tartották a Vas Gereben Könyvtárban, Viplak Tibor polgármester mondott köszöntőt, Csekonics-mozaikok címmel Rideg Lászlóné Zsuzsa nyugdíjas könyvtárigazgató, helytörténeti kutató tartott előadást.

Lepsény. Nádasdy, a gombóc! Grófnő, csengessen – jelezte Borsos György könyvtáros Nádasdy Borbálának a művelődési házbeli esten a diskurzus befejeztével. És lőn. Az írónő finoman megremegtette a kúriából való ezüstözött csengettyűt. No, erre Molnár Péterné Rózsika és Durmics Brigitta behozta az általuk elkészített egykori kedvenc csemegéket (Nádasdy burgonyás gombóc, illetve aranygaluska borsodóval), melyekről a beszélgetés alkalmával Borbála asszony újfent említést tett a moderátor kedves unszolására. Meglepetés! – hangzott ekkor kórusban azoktól, akik részesei voltak a bocsánatos „összeesküvésnek”. Ízes élet a javából! – jegyezte meg a grófnő mosolyogva, és mindenkit az asztalokhoz invitált…

Lepsény. Gróf Nádasdy Borbála könyvét dedikálja
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Sárkeszi. Lego-vitéz a Vámpírral parolázott. A 600 lelkes kis faluban szombaton délután vigadni indult a manónépség, a gyermekfarsangnak a faluház nagyterme adott otthont. Dr. Izabell, a település „gyermek-orvosa” biztos recepttel szolgált: 2 kanál szeretet, 1 kanál boldogság, 3 kanál kedvesség. A felvonuláson a Gengsztert a Fekete Macska követte, a Lego-vitéz a Vámpírral parolázott, Frédi, a kőkorszaki szaki párja, Vilma kislányukkal, Enikővel együtt érkezett. A Tűzoltó az autóját is magával hozta, de nem hiányzott a sorból a Királykisasszony, a Balerina, a Szivárvány-hölgy sem, hogy Tök-úrfiról, az Autobotról és a Szuperbomba-lánykáról ne is beszéljünk.

Sárkeszi. Izabell doktornő a farsangi mulatságon
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Március

Enying. Iskolai bál. A 10. Batthyány-bált a Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola szülői munkaközössége jegyezte. Az évenkénti jótékonysági alkalmak az iskola diákjainak javát szolgálják, mindig gyarapodnak ebben-abban. Az idei év bevételéből az új szárny melletti zöld területet alakítják ki a diákok, a pedagógusok kedvére. A báli közönséget az intézmény igazgatója, Regenyei Katalin és a térség országgyűlési képviselője, Varga Gábor köszöntötte. A műsorban bájos ifjú légtornász hölgyek mutatták be karikán és rúdon kunsztjaikat. Az enyingi ikrek, Mátyás Dorka és Mátyás Panna három éve járnak légtornaedzésekre, a múlt év őszétől a lepsényi kötődésű Szép Anita az edzőjük. Anita kolléganőjével, Héder Mercédesszel közös műsorszámmal is megörvendeztette a nagyérdeműt.

Enying. Batthyány-bál – légtornászok produkció előtt: Szép Anita (b) és Héder Mercédesz
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Úrhida. Langallófesztivál és társai. A derűs alaphangulat adott az úrhidai tájháznál, ahol szombatra hirdették meg a langalló-, lángos- és fánkFesztivált, és az első alkalomra életre hívott kolbásztöltő összeRöffenést. A „családi” napra számos helységből befutnak, nemcsak a faluból, hanem a környék településeiről, de még Fehérvárról és Balatonfüredről is a népek. A kenyértészta-dagasztás és a langallósütés fortélyaiba Edit asszony vezeti be az érdeklődőket, a lángos Rózsika privilégiuma, a fánksütés körül a Táncimádó hölgyek bábáskodnak, a kolbászsütésnél pedig a Legényegylet viszi a prímet. A folyosói kemencében sül a langalló, a tűzhelynél a lángos és a fánk, az udvari falukemencében a kolbász. Az étkek próbája (mint a puding esetében) egyértelmű: az evés. Hát még hírmondó sem marad belőlük!

Megkelt a langalló tésztája: az asztal körül Erika, Éva, Mara és Zsuzsa szorgoskodik
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Április

Csősz. Egy irányba mutató gondolkodás. A következő évek legfontosabb feladatának a település élhetőségének erősítését, a közösségi élet színesítését jelölte meg a falu régi-új polgármestere. A képviselő-testület gondolkodása szerencsére egy irányba mutat. A falu fejlődése mindenekelőtt! – ezt tűzték zászlajukra mindannyian. – Az utóbbi egy-két év kihívásokkal, gondokkal és rengeteg megoldandó feladattal telt számunkra – mondta el lapunknak Földesi Gábor polgármester. – Persze a problémák mellett örömteli dolgokról is beszámolhatok. Átadtuk az új egészségházunkat, az új épülettel a felnőtt háziorvosi, a gyermekorvosi és a védőnői szolgáltatás modern elérhetőségét és korszerű felszereltségét tudjuk biztosítani. Akadálymentesített orvosi és védőnői rendelővel, továbbá egy baba-mama szobával gazdagodott településünk. Örömmel tölt el, hogy Csőszön ismét működik védőnői ellátás.

Május

Kőszárhegy. Tiszta fényű gyémántlakodalom! Szász György és Szász Rozália (született Tóth Rozália) gyémántlakodalmat ült. A jeles évfordulón a család, az önkormányzat és a nyugdíjasklub köszöntötte a házaspárt. – Magyarnak születtünk, és a mi Urunk Jézus Krisztus megtartott bennünket egymásnak – mondta Gyuri bácsi. – A hatvan esztendő titka a szeretetben, a megértésben, a türelemben rejlik!

Június

Füle. Templom a megye kapujában. Az úrnapi szentmisét a Keresztelő Szent János születése-templomból közvetítette vasárnap délelőtt a televízió. Az úrnapja katolikus főünnep az eucharisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr szent testének és szent vérének ünnepe. Hazánkban és több más országban a húsvéti időt lezáró pünkösdvasárnap után két héttel tartják, jellemzően körmenet is kapcsolódik hozzá. Az úrnapi szentmisét Barta Tibor plébános celebrálta. Az Árpád-kori alapokra épült, gótikus nyomokat őrző, középkori elemekkel tűzdelt toronnyal rendelkező templomot a 18. században barokk stílusban építették át. A négy boltszakaszos, stukkódíszes hajó 1749-ből való. Falra festett főoltára (Jakoby Károly: Krisztus keresztelése) rokokó stílusú, a szószék szintén rokokó, a mellékoltár empire stílusú.

Július

Füle. Fába faragott képzelet. Kutya kalapban és társai a láncfűrészes találkozón. A Láncfűrészes Szobrászok csoportja a múlt héten a Fejér megyei kis faluban rendezte az Első Magyarországi Láncfűrészes Találkozót. Létrejötte körül a csapat megálmodója, a jenői illetőségű Bálint József faszobrász és Kiss Róbert polgármester bábáskodott. Amint megtudtuk, a későbbiekben Füle ad majd állandó helyszínt egy fafaragó művésztelepnek. A találkozó nyílt napján, szombaton kora délután négy faszobrász tartott láncfűrészes látványfaragást a Hunyadi utcában.

Jenő. Gasztronómiai barangolás. Az Ízőrzők Jenőben forgatott, forgat. A helytörténeti kiállítást Friktonné Bori pedagógus, a Munkás Szent József-templomot Fisterné Marika mesemondó, a helyi alkotó közösséget Bálint József faszobrász mutatta be, népdalokkal a Jenői Asszonykórus szolgált. Mudris Gábor parasztházas portáján hétfőn Kelemen Jánosné Gyöngyi főzőcskézett. Egyik fogásként a csirkemájas-gombás tölteléket prezentálta, az egykori lakodalmak sült tyúkhoz tálalt, de önállóan is fogyasztható finomságát, míg másikként a savanyú káposztás nokedlit, sült kolbásszal és szalonnával megbolondítva. Ma a hagyományos jenői kuglófot három férfiú készíti majd: Klima Gergő, Mudris Gábor és Németh Dominik. Tejfölös hallal és zsíros pogácsával Budainé Margitka szolgál, a borzas Katát Varga Roberta süti.

Kőszárhegy. Hadd főzzek ma magamnak! Ez a B-terv! – jegyzi meg rezignáltan pontban 11 óra 22 perckor Takács István alpolgármester, főszervező, amikor nyakunkba szakad az ég. Szégyellje magát az eső! – teszi hozzá megfontoltan. A kényszerű zárlatot követően a falu alpolgármesterét, az Alvégi Baráti Kör elnökét többen is megkeresték: ha már falunapot nem, legalább valamifajta kisebb összejövetelt rendezzenek. Így született az ötlet: az idén szervezzenek Kőszárhegyi kavalkádot, a szlogen szerint: 10-től 10-ig. És lőn! Szombaton, új helyszínen, az Óvoda utcai új helyi piac terciáján gyűltek össze a helybeliek, környékbeli barátaikkal egyetemben, szigorúan 499-en. A gasztronómiai választék széles spektrumot ölel fel, már ha az igazi magyaros ízekre gondolunk. A hangosból zene szól, jól megfér egymás mellett az AC/DC és a Dupla Kávé. Az Ikarus 31-es retró busz falunézésre indul, a Fogas család lovaskocsikázni invitál. A kulturális kínálatot flashmob-szerű alkalmi fellépések színesítik a délután folyamán az Úrhidai Táncimádók, a jenői Király Anikó, no meg a polgárdi Clara Voce Vegyes Kar kamaraegyüttese jóvoltából.

Kőszárhegy. Júliusi kavalkád – sült csülök, tarjával, krumplis-hagymás ágyon: Szentes János (b) és Nagy Csaba
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Augusztus

Lepsény. Új egészségház a közösségért. Az új, többfunkciós egészségház két háziorvosi rendelőt, fogorvosi rendelőt, a védőnői szolgálatot és egy multifunkciós helyiséget foglal magába. Amint elhangzott: a teljes körű egészségügyi alapellátás egy épületben elérhető. A Lepsényi Egészségház átadó ünnepségére gyülekeztek tegnap délelőtt a nagyközség lakói és a környékbeli meghívott vendégek a Jókai utcában. – A 100 millió forintos pályázati támogatást önkormányzatunk csaknem 150 millió forint önrésszel egészítette ki – mondta el Salamon Béla polgármester. – Büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy csaknem három évtized elteltével új középület épült nagyközségünkben.

Szeptember

Füle. Hangverseny a templomban. Az Ars Sacra Fesztivál programjai sorában, a Nyitott templomok napján az Alba Regia Szimfonikus Zenekar adott koncertet szombaton este a katolikus templomban. Műsorukon négy darab szerepelt! Joseph Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán – L’Introduzione; Antonio Vivaldi: Sinfonia „al Santo Sepolcro” RV 169; Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr templomi szonáta KV. 263; Ottorino Respighi: Tre Corali di Johann Sebastian Bach című műve. A zenekart Ménesi Gergely vezényelte.

Füle. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a katolikus templomban koncertezett, vezényelt Ménesi Gergely
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Mezőszentgyörgy. Az a szentgyörgyi lecsó! Nem csak lecsófőző-, de pitesütőversenyt is hirdettek szombaton a pályázati támogatásból megvalósult Lecsófesztiválnak elkeresztelt rendezvényen. Nini, ott száll SpongyaBob!... Ott meg a delfin! „Szép könnyedén, ahogy szombat délben szállni illik…” – jut eszünkbe óhatatlanul Vincze Lilla slágere, a Júlia nem akar a földön járni című dal. A faluvezető, Lánginé Csík Angéla rögtönzött polgármesteri találkozót is egybehívott: Köő Péter Mezőkomárom, Lelkes Tibor Mátyásdomb és Papp László Szabadhídvég első embere ott szorgoskodott a zsűriben, az ítészek elnökének felkért R. Kárpáti Péter színész-rendező társaságában. Nagy keletje volt az ízletes lecsóknak és a finom süteményeknek, a színpadon válogatott szórakoztató műsorszámok pörögtek.

Mezőszentgyörgy. Sütimustra – Papp László (b), R. Kárpáti Péter és Köő Péter
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Soponya. Áll a templomtorony! Az Úristen áldásával munkálkodtunk azon, hogy a templomtorony 75 év után véglegesen megépüljön – mondta el lapunknak Kovács Csiba Krisztina református lelkipásztor. Ünnepi hangulatban – a járványügyi szabályok betartása mellett – gyülekeztek szombaton a soponyaiak és vendégeik a szabadtéri istentiszteletre, amelyen hálát adtak az Úrnak a templomépítés 300. évfordulóján. Igét hirdetett Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke. Az istentiszteleten felszentelték az újonnan megépült templomtornyot (a harangok és a toronysüveg március 27-én került a helyére), köszöntők hangzottak el, elismeréseket, ajándékokat adtak át, az alkalom szeretetvendégséggel fejeződött be.

Soponya. Az ünnepi istentiszteleten felszentelték az újonnan megépült templomtornyot
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Soponya. Ha érted az erdő nyelvét. Emlékerdőt avattak a 2021-es Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében az ökocentrum horgásztavának szomszédságában. Az egy hektárnyi kocsányos tölgy és szürkenyaras erdő szélén jelképesen egy fejlettebb kocsányos tölgy facsemetét ültettek el. A Sárvíz völgyében létesült új erdőterületet – idén márciustól – a Vadex Zrt. csemetekertjéből származó 6000 kocsányos tölgy és 2000 szürkenyár csemete alkotja. Majoros Gábor, a társaság vezérigazgatója úgy fogalmazott: –Kívánom, hogy hirdesse ez a kizárólag őshonos fafajokból megvalósított erdőterület a magyar erdő- és vadgazdálkodás magas színvonalát!

Tác. Lisztadomány a rászorulóknak. A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program megyei adományozó ünnepségét szombaton rendezték a faluban. Fejér megyében 219 gazda 24 350 kilogramm búzát adományozott, melyből 1 466 784 forint értékben 12 600 kilogramm lisztet tudnak adományozni. A lisztadományokat jelképesen, a díszes adományozó levél kíséretében tizenegy, a rászoruló gyerekeket képviselő szervezet képviselőjének adták át az ünnepségen.

Október

Szabadbattyán. Tisztelegjünk tetteik előtt. A megemlékezés és a koszorúzás az 1956-os emlékműnél zajlott csütörtökön kora este. Ott volt az emlékezők körében Bihácsi István, a Fejér Megyei Közgyűlés társadalmi megbízatású alelnöke és Szabó Ildikó polgármester is. A műsorban előbb Skultéty Józsefné Edit, Aranyosi Ervin: Október 23. című versét tolmácsolta, majd az Ősi Kovács Alkotóműhely mutatta be korabeli híradásokat, későbbi méltatásokat felvonultató, versekkel megtűzdelt ünnepi összeállítását. „Ha tenni kell, mi is megtennénk / mindent, amit lehet. / Mindent, amit muszáj, mindent, ami jó. / Mert csak így haladhat tengerén / egy győztes országhajó!” – Tóth Göndöcs Ildikó saját versét szavalta.

Szabadbattyán. Az 1956-os megemlékezésre az Ősi Kovács Alkotóműhely ünnepi összeállítással készült. Balról Erdődi Maya, Kisprumik Anita, Tóth Göndöcs Ildikó, Erdélyi Tibor és Ladányi Maya
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Úrhida. Póklányok, vámpírok, zombik és „sikolyok”. Az éjsötét árnyak útnak indultak szombaton este, kisebb csoportokban rémisztő maskarákba bújt túrázók haladtak a négy égtáj felé. Csokit vagy csínyt? – hallatszott innen is, onnan is a sejtelmes kérdés. A két főboszorkány, Szandra és Rita – már nem először – halloween-i édességgyűjtő felvonulásra hívta a falu apraját-nagyját. A még óvodás korú Sári gót póklánynak öltözött, profi módon pózolt a fényképezőgép előtt, majd dobbantott egyet a lábával, rám ijesztve. De már kacagott is: – Ugye, nem ijedtél meg nagyon? – csacsogott.

Úrhida. Halloween-re hangolva…
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

November

Soponya. „A Nap biztató, tiszta fénye / ragyogjon Sárróna népére…” A Vár a szülőföld kötetben Káliz Sajtos József régebbi és újabb versei olvashatók. Az antik kultúra hatásai épp úgy föllelhetők nála, mint a népköltészeti vonzódások, vagy éppen a protestantizmus színei. Jellemző témái a szűkebb haza, a szülőföld és a lakhely, a múló idő, a történeti felelősség tudata, és a mélységes moralitás megnyilvánulásai. Hangja gyakran ünnepélyes. Nincs még egy költő, aki erről a tájról szenvedélyesebben szólna, a Sárvíz, a Sárróna népe általa lesz része irodalmi és közösségi tudatunknak – mondja róla egyik méltatója, Bakonyi István irodalomtörténész.

December

Nádasdladány. Játszóudvar és alapkő. Közös munka, közös jövő! – hangsúlyozta köszöntőjében Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője. Az óvoda játszóudvarának fejlesztésére 4,9 millió forint pályázati támogatást tudtak költeni. – Fontos mérföldkőhöz érkezett a településünk, hiszen minibölcsődét építhetünk – fogalmazta meg Varga Tünde polgármester. Harmadik nekifutásra 111,2 millió forintot nyertek top-forrásból, a támogatási szerződést már aláírták, lassan befejeződik a közbeszerzési eljárás, és reményeik szerint januárban kezdődhet az építkezés.

Sárszentmihály. Adventi park a faluközpontban. Az adventi parkot a községháza melletti területen alakította ki az önkormányzat, s ott az iskolások, óvodások, a civil szervezetek és önkéntesek segítségével kivilágított és egész nap megtekinthető, körbejárható adventi-karácsonyi élőképeket, óriásdíszeket helyeztek el. Az út másik oldalán sem tétlenkedtek: a katolikus templom kerítése mellett újra felállította az egyházközség a hagyományos betlehemi jászolt. Lelkes civilek elkészítették a falu karácsonyi fotópontját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában