A fejlődés, a továbblépés útján járnak

2020.12.28. 07:40

A legjobb éve volt a Ráckeresztúri Mosoly Óvodának

A Mosoly Óvodában a járványhelyzet ellenére kiemelkedő szakmai munka folyt idén is, bár számos tervezett program elmaradt.

Gajdó Ágnes

Tavasztól a besnyői Szironta együttes tagjai tartottak csengettyűfoglalkozásokat a ráckeresztúri óvodában Fotó: Gajdó Ágnes

Zöld óvoda, madárbarát óvoda – e címeket hivatalos úton nyerte el az intézmény, ugyanakkor bátran kijelenthetjük: gyerekbarát óvoda is. A dolgozók arra törekednek, hogy a kicsik minél több élményben részesüljenek, minél emlékezetesebbé tegyék számukra az oviban töltött éveket. A Ráckeresztúri Mosoly Óvoda vezetője, Gáborné Kutasi Katalin a községi önkormányzat és a szülők támogatását is hangsúlyozta, nélkülük nem tudtak volna haladni, a célokat elérni. Az önkormányzat partner minden pályázat benyújtásában, kivitelezésében: idén a Magyar falu programban az ovi játszótere két fészekhintával gyarapodott, várható az épület energetikai felújítása is, megvalósulhat a fűtési rendszer korszerűsítése.

A szülők segítségével az óvoda épületének tisztasági festése is megtörtént a nyáron. Sok fiatal a helyben maradásra ösztönző pályázat keretében végzett közösségi munkát, többen pluszfelajánlást is tettek. Számos program persze elmaradt a vírusveszély és a központilag elrendelt korlátozások miatt, de az oviban igyekeztek a lehetőségekhez mérten érdekessé tenni a mindennapokat, kiemelt figyelmet szentelve az ünnepekre. Az intézményvezető minden hónapban beszámolt a helyi lapban a fontosabb történésekről, így akik olvasták, nem kételkedhetnek abban: minden nehézség ellenére az elmúlt időszak legkiemelkedőbb évét zárják idén.

Tavasztól a besnyői Szironta együttes tagjai tartottak csengettyűfoglalkozásokat a ráckeresztúri óvodában Fotó: Gajdó Ágnes

Ahogy Gáborné Kutasi Katalin fogalmazott: – A legjobb évünk volt ez, mióta idekerültem. Kívül-belül megújultunk, szakmailag kiemelkedő teljesítményt nyújtottunk. Büszke vagyok a munkatársaimra, s köszönöm nekik a helytállásukat. Csak együtt tudtuk mindezt megvalósítani.

S hogy mi minden történt e furcsa esztendőben a Mosoly oviban? Az óvodavezető kiemelte, amíg lehetett, szakmai napokon vettek részt, előadásokat hallgattak, képezték magukat. Tavasszal sok növényt kaptak a falubeliektől, facsemetéket, cserjéket, eperpalántákat. Rendezték az óvoda udvarát, a régi homokozóból például epreskertet alakítottak ki. Az óvónők salátát, hagymát vetettek; ősszel aztán újabb ágyások készültek lelkes apukák közreműködésével, amelyekbe fokhagymák és dughagymák kerültek. E projekt az iskolakert-óvodakert pályázathoz kapcsolódva valósult meg. Két óvónő elvégezte a szakmai továbbképzést is, így jövőre még szakszerűbben irányíthatják a kerti munkát, bevonva a kicsiket is a veteményezés, gazolás, növénygondozás rejtelmeibe.

A gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozásokon vettek részt, zenei tehetséggondozásban részesültek. Tavasztól a besnyői Szironta együttes tagjai tartottak csengettyűfoglalkozásokat, s ősszel megérkeztek az oviba a pályázaton nyert hangszerek is. A digitális kompetenciafejlesztés sem maradt el, ehhez tableteket használnak, amiket szintén pályázaton nyertek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában