Színvonalas oktatás

2020.11.30. 11:30

Zajlik a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda 1,68 milliárd forintos felújítása

Zajlik a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda nettó 1,68 milliárd forintos felújítása, mely egyben azt is jelenti, hogy egy merőben új építésű intézményt foglalhatnak majd el jövő év szeptemberében a kisiskolások.

Korondy Tamás

Folynak a munkálatok az iskola üvegfalú folyosója mellett Fotó: Csák Lajos

Mint azt napokkal ezelőtt megírtuk, szeptemberre a tetőszerkezet már teljesen újjáépült, az energetikai beruházás is megtörtént, valamint végéhez ért a betonozás, födémkialakítás is. A termek belső falmunkái, a gépészeti és egyéb „finom” munkálatok azonban még mindig hátravannak. Emellett az óvodaudvar is átalakításokon megy keresztül. Összesen négy fát ültettek már el a felújítások ideje alatt – kettőt a focipálya mellé, kettőt pedig a kalandpark közelében –, olyan helyre, ahol régebben beton volt.

Felkerestük az egyházi intézmény igazgatóját, Csák Lajost is, hogy mélyebb betekintést nyerjünk az iskola mindennapi életébe

– Ezt a két évre elnyújtott építkezést meglátásom szerint nem mindenhol tudnák sikeresen véghez vinni. Ehhez együttműködésre, türelemre és elfogadásra van szükség mindhárom fél, a megrendelő, a kivitelező és az iskolahasználók részéről egyaránt – magyarázta az intézmény vezetője.

Csák Lajos hozzátette, az iskola működését az egyébként időarányosan jól haladó építkezés nem befolyásolja. Ahogy fogalmazott, „teljesen normálisan tudna működni az iskola akkor is, ha az építkezés még öt évig elhúzódna”, egyedül abban éreznek nehézséget, hogy körbe kell menniük a két épületrész között. Csák azt is említette, hogy nincsenek tömeges koronavírus-fertőzöttek, az iskolához tartozó 303 gyermek 95 százaléka aktívan látogatja a tanintézményt, s ez igaz a tanárokra is.

Folynak a munkálatok az iskola üvegfalú folyosója mellett Fotó: Csák Lajos

– A Szent Imre Általános Iskolában már jó ideje megszokott, színvonalas oktatás folyik. Azt már nagyon várjuk, hogy az óvodánk szebb legyen és lift épüljön a lépcsőházba, valamint, hogy elkészüljön az a plusz hat tanterem – reménykedik az igazgató, aki beszélt többek között a beiskolázási nehézségekről is.

– Nekünk mindig meg kell küzdenünk a gyermekekért, hiszen nincsen körzetünk. Tehát nincsenek lakóházak, ami azt jelenti, hogy a színvonalas oktatásunkkal kell bevonzanunk távolabbról is a szülőket – magyarázta.

Kérdésünkre, miszerint miben látja a Szent Imre Általános Iskola erősségét a többi helyi tanintézménnyel szemben, gyors választ kaptunk.

– Három dolgot emelnék ki. Az egyik az értékrendünk, melyhez már az óvodától kezdve a 8. osztályig folyamatosan szoktatjuk a gyermekeket. Ilyen a munkamorál, a türelem és a küzdőképesség. A másik maga az óvoda, amely nálunk hasonló értékrenddel, egy területen megtalálható, így nem kell aggódnia a szülőknek, hogy hol kezdje meg az iskolai tanulmányait a gyermek. A harmadik a speciális oktatási programunk. Nálunk van egy úgynevezett SANSZ-oktatás (sakk, angol, néptánc, számítógép-használat – a szerk.), amely már az első osztálytól kezdve része a tantervnek. Mi ezzel a három pozitívummal tudunk versenyképesek maradni az oktatási piacon – zárta sorait az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában