A múlt romjaiból a jövő új csúcsai emelkednek ki

2020.11.17. 07:00

Új családok új otthonai épülnek a Fáy-lakótelepen

Napokon belül megkezdődik a Fáy András-lakótelep szívében álló földszintes szolgáltatóépület bontása. A lebontásra ítélt, földszintes épület helyén épülő társasház szomszédokra és a környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatban több kérdés is felmerült, ezekről beszélgettünk a kivitelező cég ügyvezetőjével, Unyi Ferenc építőmérnökkel.

Palocsai Jenő

A belső terek, szigetelések bontása zajlik a Fáy András-lakótelep egykori szolgáltatóházában, amelynek bontását várhatóan szerdán vagy legkésőbb csütörtökön kezdik a munkagépek, amelyek a földdel teszik egyenlővé az épületet. A környék lakóinak aggályaira válaszolt lapunknak a kivitelező képviselője.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mit kell és lehet tudni a bontásra ítélt épületről?

– Az építéssel érintett terület egy úgynevezett úszótelek, amely minden oldalról közterülettel vagy közforgalom előtt megnyitott területtel határos. A telken egy több ütemben épült földszintes épület található, amely az 1960-as években épült, és üzletként működött, ám több évvel ezelőtt megszűnt, köszönhetően a városban kiépült szupermarket-hálózatnak és a megváltozott vásárlói igényeknek. Ezt követően az épület kisebb szolgáltatóüzleteknek adott helyet, legutóbbi funkciója szerint „fejlesztőközpont” volt, de mivel ez sem vált rentábilissá, már hosszú évek óta nincs használatban. Az üzletek és szolgáltatások megszűnéséhez nagymértékben hozzájárult, hogy a telken belül nem lehet a funkcióhoz megfelelő parkolási lehetőséget biztosítani. Ilyen előzmények ismeretében kezdtünk az ingatlanfejlesztésbe, s mivel magam is a környéken lakom, már a tervezési program megfogalmazása során szem előtt tartottam egy maradandó építészeti érték megteremtését. A helyzet tehát az, hogy megszüntetünk egy elhagyott, leromlott állagú, gazdaságosan nem felújítható, funkció nélküli épületet, és a helyére egy, a jelenkor igényeinek megfelelő, a kortárs építészet tiszta geometrikus és minimalista irányzatához illeszkedő új épületet alkotunk meg, ezzel természetesen javítva a településképet.

A belső terek, szigetelések bontása zajlik a Fáy András-lakótelep egykori szolgáltatóházában, amelynek bontását várhatóan szerdán vagy legkésőbb csütörtökön kezdik a munkagépek, amelyek a földdel teszik egyenlővé az épületet. A környék lakóinak aggályaira válaszolt lapunknak a kivitelező képviselője.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mi épül majd a 2021-ben kezdődő munkálatoknak köszönhetően?

– Az új épület alapvetően fogja meghatározni a városrész arculatát, ezzel pedig emeli a környezet és a környékén található ingatlanok értékét. Szeretném leszögezni, hogy az új épület minden paraméterében megfelel az országos településrendezési és -építési követelményeknek, (OTÉK), illetve a helyi építési szabályzatnak (HÉSZ), és pozitív településképi véleményt kapott. Ezek alapján jogerős építési engedéllyel rendelkezik, és eszerint is fog megépülni. A szabályozási alapok: Lk – 1.T1 azaz: nagyvárosias lakóövezet, ami 80%-os beépíthetőséget és 12,5 méteres építménymagasságot enged. Az építészeti koncepció egy igényes, optimalizált, 20 lakásos társasházi épület létrehozása, amely tartalmazza a mai kor komfortelemeinek teljes egységét.

A városrész arculatát alapvetően meghatározza majd az új épület – mondja Unyi Ferenc építőmérnök
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Milyen elosztású lakások lesznek és hány garázs?

– Tervünk, hogy az épület lakásaihoz szükségesnél több parkoló kerüljön az épület –1 szinti és földszinti szakaszába mint fedett, de természetes módon átszellőztetett garázs, melyben a férőhelyek száma 32 lesz. A garázsokat az épület északnyugati oldalán lehet megközelíteni, amely a lakótelep belső út-, illetve parkolórendszeréhez csatlakoztatható, mindemellett a meglévő gyalogosforgalmat, járdarendszert gépkocsival nem keresztezi. A lakószintek három emeleten kerültek kialakításra, középfolyosós rendszerrel, racionális, de változatos mérettel és alaprajzi kialakítással, és a többség kétszobás változat lesz majd. Abban azonban a terv egységes, hogy minden lakáshoz kapcsolódik egy közepes méretű erkély vagy tetőterasz. Az első, második és harmadik emeleten lakások, míg negyedik emeletként mindössze egy, a harmadik emeleti penthouse-lakáshoz tartozó egység és tetőterasz létesül.

Kitakarhatja-e az új épület a környék lakóházai elől a napot?

– Hangsúlyoznám, hogy az új épület nem épül egyetlen meglévő épület elé sem. Az építménymagasság és az épületek közötti távolság miatt, figyelembe véve a „benapozást”, nemhogy „nem takarja ki a napot”, még árnyékot sem vet majd egyetlen épületre sem. Az építménymagasság 12,48 méter lesz, a mögötte álló épület mintegy 17 méter magas, ebből következően az új épület nem lesz magasabb. Az épületben lesz egy-egy teremgarázs a –1. szinten és a földszinten. Föld alatt haladó vízfolyások nincsenek, a területre részletes talajvizsgálati jelentés, próbafúrás, mintavétel és talajmechanikai szakvélemény készült. A teremgarázsok belmagasságának meghatározásánál a használhatóságot és komfortérzetet tartottuk szem előtt, mindezt úgy, hogy figyelembe vettük a felszín alatti beépítésre vonatkozó szabályozást.

Számos funkciója volt a lakótelep közepén álló régi épületnek, november 18-án megkezdődik a látványos bontása
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

ÚJ FORGALMI REND

A lakótelepen forgalmirend-változást ígért a város közlekedési irodája. Ennek részleteiről még nem kaptunk információt, ám hétfőn este a kivitelező cég szórólapon tudatta a lakókkal, hogy 18-án megkezdik az épület bontását, ezért a forgalmi rend megváltozik. Az épület körül tilos lesz megállni, és a trafóház, valamint az ABC közötti úton egyirányú forgalom lesz, három és fél tonnás súlykorlátozással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában