A jó gyakorlatok és a tudás megosztása online térben

2020.11.23. 07:30

Szirombontogató projekt – Bázisintézmény lett az enyingi óvoda

A Szirombontogató Óvoda az idén elnyerte az Oktatási Hivatal Bázis­intézménye 2020–2023 címet, amellyel műhelymunkák, workshopok, elő­adások megtartását vállalta.

V. Varga József

Hagyományőrzés: kukoricafosztás, -morzsolás

Fotó: Óvoda

A Néphagyományok, népi kismesterségek a népmesék tükrében című, négy részből álló gyakorlatukból az Oktatási Hivatal Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központja által szervezett novemberi programon az éppen aktuális, Kukoricafosztás komplex projekthetet mutatták be szélesebb körben az enyingi óvodapedagógusok.

Fejér és Veszprém megyéből tizenöt óvoda és iskola csatlakozott hozzájuk, a tanácskozás az internet segítségével valósult meg. Ez az újfajta, személyes találkozást mellőző tudásmegosztás újabb kihívást, és egyben fejlődési lehetőséget nyújt szervezőknek és résztvevőknek egyaránt.

Hagyományőrzés: kukoricafosztás, -morzsolás
Fotó: Óvoda

– Az óvodák és az iskolák visszajelzései alapján az online térben közvetített prezentációk, videók, beszélgetések által is sikerült megvalósítani a kitűzött szakmai célokat, tartalmas, a mindennapokba jól beépíthető ötleteket kaptak a pedagógusok – számolt be a programról Tolnai Zsuzsanna, a Szirombontogató Óvoda vezetője. – Az iskolák különösen örültek annak, hogy az óvoda–iskola átmenetben a hagyományok területén is megtalálták a kapcsolódási pontokat, valamint annak, hogy mélyebb betekintést nyerhettek az értékek átörökítése általi egyéni képességfejlesztési lehetőségekre.

A szakmai nap témája – a népmesék és a hagyományőrzés – manapság is időszerű, hiszen a járványhelyzet miatti korlátozások, a szülőkkel való személyes találkozások és a közösségi rendezvények hiánya az óvodák mindennapjait is átalakítja. A szakemberek a kibontott téma keretében éppen az erkölcsi, érzelmi kompetenciák fejlesztését, alakítását tartják fontosnak a népmesék komplex lehetőségeivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában