ünnepség

2020.11.09. 07:20

Nyolcvannégy lepsényi hősről emlékeztek meg

Ködös, hűvös napra ébredtek Lepsény lakosai. Ez a nap akár lehetett volna 1918. november 11-e is. Emlékezni gyűltek össze a lakosok, az intézmények, az egyházak és a civil szerveztek. Az I. világháború lezárására és a nagy háborúban elesett 84 lepsényi hősre emlékeztek.

Borsos György

A köd sem homályosíthatta el az emlékeket Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

1936. június 6-án egy szobrot, egy emlékművet avattak Lepsényben. Az avatáson jelen volt Habsburg József főherceg, gróf Nádasdy Pál, Medgyaszay Vince református püspök, Veszprém vármegye főbb tisztviselői és Lepsény lakossága. „Az emlékművön feliratok, nevek szerepelnek: Ács Sándor, Áldott István, Áldott József. Így kezdődik a hosszú névsor. De miért is kerültek fel ezek a nevek erre az emlékműre? Mi történt ezekben az években, hogy a község elöljárói arra az elhatározásra jutottak, hogy a Fő utcán egy méltó köztéri szobrot emelnek? A történet 1914-ben kezdődött ” – emlékeztetett Salamon Béla polgármester.

A köd sem homályosíthatta el az emlékeket Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ferenc József „mindent megfontoltam, mindent meggondoltam” kijelentése több mint tízmillió ártatlan áldozatot követelt a világtól. Az I. világháború Lepsény vonatkozásában 84 áldozatot követelt. 84 családfő, apa, fiatal vesztette életét egy olyan harcban, amely nem az ő érdekét, nem a magyarság érdekét szolgálta! „A hősi névsor Varga János, Witman István és Szalai Ferenc nevével záródik. Ők és a többiek is a hazáért, Lepsényért, a szabadságért áldozták fel életüket” – zárult a megemlékezés. Az eseményen Turi Bence és Burján Botond egy-egy verset szavalt el, míg a Cirbolya Citerazenekar az Esthajnal Nyugdíjasklub Énekkarával közösen I. világháborús dalokat énekelt el. Az ünnepséget koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában